artikel

With a little help

bouwbreed

Een grote platenbaas – ik meen van Motown of Blue Note Records – zou ooit gezegd hebben: “Creativiteit, dat is alleen plagiaat dat niemand is opgevallen!” In het huidige tijdperk, waarin alles ‘anders moet’ en ‘innovatie´ verplicht is, kun je nog weleens de indruk krijgen dat creativiteit wordt verward met ´nieuwe dingen uitvinden´.

Het citaat van de platenbaas kun je positief lezen: bijzondere dingen in deze wereld ontstaan, doordat mensen kopiëren en daarbij tot de ontdekking komen dat het beter kan. The Beatles bijvoorbeeld hadden ooit met With a little help from my friends een bescheiden hit. Maar het origineel verbleekt bij de Woodstock-versie van Joe Cocker: enorme soul, waarvan je eerst helemaal niet doorhebt dat het een nummer van The Beatles is.

Deze versie van Joe Cocker was hoogstwaarschijnlijk niet als zodanig bedoeld. Maar luister eens naar de latere live-uitvoering van dit nummer door Cocker in de jaren negentig. Dan hoor je dat zijn versie van Woodstock pas echt tot zijn recht kwam, toen hij eindelijk beschikte over excellente techniek, met de meest vette blazers, drummers, en vooral ook de versterkers om het live over te brengen.

The Beatles, dat is de bouw, die alles als een project beschouwde, alles opnieuw ging uitvinden en met de hand op de bouwplaats iets ging maken. Stenen stapelen. Leuk, maar saai.

Joe Cocker op Woodstock, dat zijn al die initiatieven die proberen renovatie en nieuwbouw te industrialiseren en er klantproducten van te maken. Wat je krijgt zijn feitelijk ook maar huizen met isolatiemateriaal eromheen. Een kopie van wat we al hadden. En toch veel meer bijzonder. Het grote optreden dat alles wegblaast, dat moet nog komen. With a little help.

Reimar von Meding, directielid-architect partner van KAW te Groningen, Rotterdam, Eindhoven en Barcelona en founding partner van Reimarkt

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @ReimarvonMeding

Reageer op dit artikel