artikel

Verlichtingsdromen komen uit in LightLab Amsterdam

bouwbreed

Verlichtingsdromen komen uit in LightLab Amsterdam

Een verlichtingsconcept als een goed ontwikkelde game. Dat is één van de dromen van Rogier van der Heide, de lichtontwerper die naam maakte bij Arup en Philips en nu het nieuwe Lichtforum van Zumtobel gaat leiden in Amsterdam. Andere dromen: verlichting die mensen helpt te genezen en de kennisopname van schoolkinderen stimuleert.

Zumtobel is een bekende Oostenrijkse producent van architectonische verlichtingssystemen en -concepten. Het bedrijf kan echter nog het een en ander leren over digitalisering, de integratie van besturingssystemen en meer van dat soort dingen. Omdat Zumtobel wil inspelen op de mogelijkheden en trends die led-verlichting biedt, gaat het een innovatielab openen op een plek die een goede infrastructuur voor bedrijven in de nieuwe economie koppelt aan een grote populatie van jonge techneuten en creatieven: Amsterdam.

“Google, Microsoft en Cisco zijn niet voor niets in onze hoofdstad gevestigd”, aldus Van der Heide. “En Amsterdam huisvest veel ontwerpers van games. Daar zitten wereldtoppers bij. Dat zorgt voor een heel ecosysteem met gerelateerde bedrijfjes. Als wij straks een lichtontwerp kunnen visualiseren zoals zij dat met een game doen, dan zetten we iets heel interessants in de markt.”

Het UP Gebouw in Amsterdam, waar LICHTFORUM in zal worden gehuisvest. 

Ontmoetingsplaats

Het Lichtforum is bedoeld als ontmoetingsplaats voor ontwerpers, techneuten en gebruikers. Van der Heide wil in gesprek komen met de dokter die hem vertelt over het bioritme, de rector van de school, de architect die licht wil gebruiken om de tijdsduur te beïnvloeden die mensen doorbrengen in zijn shopping centre en de conservator die kunstwerken beter wil beschermen en ze toch ook beter wil laten zien. In het LightLab werkt een team van ontwerpers, engineers en productontwikkelaars dat wensen en dromen direct doorontwikkelt tot producten.

“Zumtobel heeft een echte lichtcultuur. Die passie maakt het mogelijk om straks iets moois en relevants te maken. We nemen daar ook de tijd voor; het Lichtforum richt zich op de lange termijn. Want een bedrijf met prachtige technische concepten, maar zonder visie op wat licht zou kunnen zijn, is niet interessant. Het gaat erom wat je nog meer met licht kunt doen. Zaken als welbevinden, veiligheid, comfort, energiezuinigheid, gezondheid. Als je daar op grote schaal concepten en producten voor kunt leveren, dan lever je iets belangrijks.”

Het Lichtforum wordt ondergebracht op de bovenste verdieping van het UP Building, vlak achter station Centraal. Hier komt ook een showroom voor de drie merken van het concern, Zumtobel, Thorn en Tridonic.

Rogier van der Heide

Voor Rogier van der Heide persoonlijk is de overstap naar Zumtobel best een grote. “Ik ken de familie Zumtobel al twintig jaar en ze hebben altijd al gevraagd waarom ik niet bij hen kwam werken. Tot nu toe had ik altijd een reden om dat niet te doen. Een dochter, een nieuwe baan, getrouwd. En nu heb ik een goede reden om het wel te doen. Ik vind daar echt het enthousiasme voor licht als concept, als materiaal voor onze omgeving. En Philips deed zijn lichtbedrijf in de verkoop, zodat dat niet meer mijn plek was.”

Toen Van der Heide in december in dienst trad, waren er nog geen plannen om naar Amsterdam te gaan. “Ik heb eerst een strategie ontwikkeld die zo simpel en duidelijk is dat iedereen in het bedrijf er iets mee kan. Dat wij meer doen met licht dan enkel verlichten. En pas toen zijn we gaan zoeken naar de beste plek om deze strategie tot bloei te laten komen.”

Reageer op dit artikel