artikel

Vanzelfsprekendheid bij heraanbesteding zet kwaad bloed bij inschrijvers

bouwbreed

Soms loopt een aanbestedingsprocedure niet zoals je, als aanbesteder, had gehoopt. Je hebt niet scherp genoeg uitgevraagd. De markt heeft niet gereageerd zoals je verwachtte. Dat is gelukkig gemakkelijk te ondervangen: je zet de aanbestedingsprocedure stop. Ook al heb je de aanbiedingen al binnen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Zeker als het om overheidsgeld gaat.

De vraag die dan altijd volgt is: hoe nu verder? En dan ontstaat er een ingewikkelde discussie. Heraanbesteden? Van hetzelfde werk? Dat gaat niet zomaar! Daarvoor moet sprake zijn van een ernstig gebrek. Waardoor het onmogelijk wordt te gunnen. En dat wordt niet zo heel gemakkelijk aangenomen.

Een wezenlijk gewijzigd werk in de markt zetten dan maar? Wat andere voorwaarden. Ander gunningscriterium. Daar verandert de uitslag vast en zeker van! Maar ook hier is het oppassen geblazen. De opdracht zelf moet ook wijzigen. Er moet dus echt een ander werk uitgevraagd worden. Een ingewikkeld spel voor opdrachtgevers.

Misschien dat daarom het lot van de inschrijvers vaak vergeten wordt. Wekenlange voorbereiding. Een goede en geldige inschrijving. Vervolgens meestal maanden radiostilte. En dan: een simpel briefje. De procedure is afgebroken. Soms kan een klein excuusje er nog net af. Maar de inschrijvers staan intussen in hun blote billen: al hun ideeën en prijzen hebben ze al prijs gegeven. Wat gebeurt daarmee? Weer maanden wachten en dan… een nieuwe aankondiging! Alsof er niets gebeurd is.

En juist dát zet kwaad bloed. De vanzelfsprekendheid waarmee de markt opnieuw benaderd wordt. En juist dáárdoor wordt het voor de opdrachtgever zo ingewikkeld. Want die inschrijvers gaan hun rechten nazoeken. En zij stuiten op het ‘verbod op heraanbesteding’. En op de ‘wezenlijke wijziging’. Dat is jammer. Met een beetje begrip en respect had die discussie uit kunnen blijven. Trek het boetekleed aan. Geef aan wat er precies gebeurd is. En waarom het nu overnieuw moet. En dan met een gerust hart weer verder.

Joost Fijneman, hoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel