artikel

Trots

bouwbreed

Trots

Construeren is een geweldig mooi vak. Bij iedere lezing die ik houd, open ik met deze tekst en met een afbeelding van een of andere indrukwekkende constructie.

Ik meen dat ook oprecht. Wat is er mooier dan te beginnen met alleen een idee, en het maken van wat schetsen. Een idee dat je gaat uitwerken in tekeningen en berekeningen. En uiteindelijk wordt die prachtige en uitdagende constructie gebouwd. Een slanke brug over de rivier, een hoog gebouw in de binnenstad, een overkapping van een grote sporthal. Het zijn allemaal wonderen van techniek. Als je zo’n constructie hebt mogen ontwerpen en deze wordt vervolgens gebouwd, ben je terecht trots.

VNconstructeurs heeft een prijsvraag onder studenten uitgeschreven om de mooiste constructie aan te dragen. Inmiddels is de uitslag bekend en is de keuze gevallen op het CCTV gebouw van OMA in Bejing. Door de Nederlandse studenten uitgekozen als de mooiste of spectaculairste constructie. Een imposante staalconstructie.

Maar mijn keuze is een heel andere. Ik ontdekte een juweel van een constructie. Dit keer niet van beton of staal, maar van hout. Een duurzaam en mooi materiaal dat wij in de Nederlandse bouw veel te weinig toepassen. Afgelopen vrijdag ontmoette ik de ontwerper op de houtresearchdag. Wat blijkt? Een klein bureau met zes medewerkers uit Nederland is in Europa marktleider op het gebied van geodetische houten koepels. Zij hebben zojuist in Brindisi de twee grootste houten koepels van Europa met een diameter van 144 meter gebouwd. Prachtige koepels met slanke houten staven en eigen gepatenteerde stalen verbindingen.

Zomaar twee voorbeelden van een imposante constructie, allebei met een Nederlands ontwerper. Dat maakt mij trots. De Nederlandse bouw is zo slecht nog niet.

Johan Galjaard, voorzitter VNconstructeurs

Reageer op dit artikel