artikel

Schijt aan tijd

bouwbreed Premium

Schijt aan tijd

Het mooie van crisis is dat de klant eindelijk een keer de baas is. Dat is ook in de bouw een beetje meer zo dan vroeger. De prijs daalt van een bestaande, maar ook van een nieuwe woning. De kwaliteit gaat er daarbij niet op achteruit. Die blijft minstens gelijk of stijgt.

Er is ook meer sprake van maatwerk voor de klant: de keuzevrijheid neemt toe, evenals de mogelijkheid om het bouwwerk naar eigen smaak te beïnvloeden. Er is ook op bescheiden schaal sprake van productinnovatie, maar echte innovatie in de breedte laat op zich wachten. Concepten als te woon (zeg het maar: huren of kopen, of een mix) staan nog in de kinderschoenen. En ook flexibiliteit in huurvormen is allemaal nog te ingewikkeld. Maar het saldo is duidelijk. Lagere prijzen. Dezelfde of hogere kwaliteit. Meer keuzevrijheid. En wat productinnovatie.

Wat tobben blijft is echter toch nog steeds de factor tijd. Aan tijd hebben veel bouwers schijt. Immers, de vrijheid om hun eigen logistiek te bepalen en hier iets te veel te beloven, waardoor er daar wat moet worden uitgesteld (de spijkers zijn niet leverbaar; het is te nat/koud/warm/droog/winderig), is bouwers veel waard. Alles kan, maar in de praktijk kan het meestal niet.

Het zou leuk zijn als Cobouw wekelijks een gastcolumn beschikbaar stelt voor de leukste anekdote over bouwers en tijd. Niet om bouwers te pesten, want daar trekken ze zich toch niets van aan. Maar om ze zo lang te confronteren met hun eigen praatjes over planning, dat ze er schijtziek van worden en hun leven beteren.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel