artikel

Requiem

bouwbreed

Wacht, dacht ik, voordat ik verder pen, hier horen toepasselijke muziek en kledij bij. Nadat ik mij in een zwart pak had gehesen, mijn gezicht op half elf had gezet en de studio waarin ik werkte had gevuld met de zwaar gestreken cellotonen van Pacalbellys Canon in D majeur, sprong het vocht in mijn ogen. Was dit misschien de opmaat van mijn eigen eindigheid, vroeg ik mij in alle treurigheid af.

Op mijn werktafel lag het boek ‘De verwondering van het maken’, de bouwbijbel waarin ik een jaar of acht geleden de volledige geschiedenis van Fundeon (en haar rechtsvoorgangers) in beeld had gebracht. Destijds bevroedde ik niet dat ik echt met geschiedschrijving bezig was. Bij zowel de oprichting als bij de ontwikkeling van de ambachtsschool en het leerlingstelsel was de bouwnijverheid een van de voornaamste initiatiefnemers geweest.

Op instigatie van ir. J.J. van der Wal, destijds directeur van de Bataafsche Aannemings Maatschappij uit Den Haag en vooraanstaand lid van de N.A.P.B., werd na gedegen onderzoek binnen de bedrijfstak op 9 september 1946 eensgezind door werkgevers en werknemers een ‘Landelijk Orgaan’ opgericht, genaamd ‘Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf’. Duizenden leerlingen zijn via de consulenten van dit orgaan begeleid binnen hun vakopleiding, op weg naar een prachtige toekomst in de bouw en infra.

Klootvegers

Nu, na bijna zeventig jaar, wordt de stekker uit het laatste restantje leerlingwezen getrokken. Niet door werkgevers of door werknemers, maar door ambtelijke klootvegers uit Den Haag die geen benul hebben waarmee ze bezig zijn. Terwijl de in 1680 gecomponeerde muziek langzaam opging in de serene atmosfeer van mijn atelier, pakte ik mijn gitaar en sloeg de eerste akkoorden aan voor een nieuwe compositie. Boven de nog maagdelijke partituur krabbelde ik de titel: Requiem van een vakopleiding. Of het ooit een meesterstuk zal worden? Ik weet het niet, maar ik denk van wel.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op de column via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel