artikel

Nachtje energieneutraal wonen voor dummies

bouwbreed

Nachtje energieneutraal wonen voor dummies

Buiten is het grijs en grauw en vooral waterkoud als mijn vriend en ik door onze gastvrouw van bouwbedrijf Van Wijnen uit Gorredijk worden ontvangen in de onlangs gerenoveerde woning. Het huis, compleet met aangebouwde zorgkamer, is nul-op-de-meter gemaakt. En wij gaan nu ontdekken wat je daar als gebruiker van merkt.

Om de winterkou uit mijn lijf kwijt te raken kruip ik snel lekker tegen de verwarming aan. Helaas, de radiatoren zijn op kamertemperatuur en voelen niet warm aan. Uiteraard is het behaaglijk binnen, maar de winterknusse kachel is er dus niet bij. Waarvoor heb je dan eigenlijk nog een radiator in de vorm van een radiator? Maak hem dan in de vorm van een eettafel, bank of boekenkast. Scheelt ook weer ruimte. En over ruimte gesproken, de dikke isolatielaag zorgt ervoor dat je van die mooie diepe vensterbanken boven de radiatoren krijgt. Het is een prachtig gezicht en ze geven heel veel extra ruimte en licht. De temperatuur is in het hele huis constant. En even snel de verwarming wat hoger draaien heeft geen zin want dat duurt simpelweg te lang. Dus van die knoppen blijven we maar af.

Verder is alles inclusief de thermostaat waar van af moeten blijven via de iPad te bedienen. Maar het gaat ook automatisch, zo merken we als we met een kopje thee op de bank ploffen. Flits: licht plopt vanzelf aan. Overal in de ruimte zitten namelijk sensoren die alle condities in de gaten houden. Even bekruipt mij het gevoel dat ik in een levend wezen beland ben die alles ziet wat ik doe. Zelfs als we slapen. Bij het omdraaien flitst er plotseling een sensor. Maar, zo legt onze gastvrouw de volgende ochtend uit, dat blijkt te horen bij deze proefwoning waar voor de innovatie ontwikkeling door Van Wijnen alles, maar dan ook alles wordt gemonitord. Na het ontwaken stap ik onder een heerlijke douche. Na 5 minuten maakt een knipperlicht mij er op attent dat ik nu wel lang genoeg onder de kraan sta. Afdrogen a.u.b. Kortom, het huis doet er alles aan om je als bewoner zo energiezuinig mogelijk te gedragen. Koffie en thee in de thermoskannen, zodat je geen warmhoudplaatjes nodig hebt. Het is een detail, maar toch.

Een nachtje proefslapen in een energieneutrale woning geeft veel inspiratie. Toch wel anders dan mijn eigen huisje. Het zal nog even moeten wennen en heel stiekem ben ik blij dat ik die middag thuis weer tegen mijn hete radiatortje aan kan kruipen… Volgende keer neem ik een kruik mee die ik lekker op de bank bij me kan houden. Niet omdat het nodig is maar gewoon lekker…

Harmke Bekkema, programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed

Reageer op dit artikel