artikel

Minder faalkosten door flexwerkers

bouwbreed

Minder faalkosten door flexwerkers

Het is toch vreemd dat in een land met zoveel leegstand mensen door kantoren dwalen wanhopig op zoek naar een werkplek. Eind vorig jaar bleek dat de ambtenaren van de gemeente Utrecht nog niet erg tevreden waren over hun nieuwe Stadskantoor en de bijbehorende manier van werken.

Ik krijg een beeld voor me van ambtenaren die met hun tas en laptop van verdieping naar verdieping gaan, op zoek naar dat ene, nog niet bezette plekje. Wat dat voor de productiviteit en medewerkerstevredenheid betekent hoef ik u niet uit te leggen.

Kortgeleden was ik bij Skepp Pitch 2015. Daar kregen we een kijkje in het kantoor van de toekomst. Minder denken vanuit het gebouw en meer vanuit de community. Volgens Starbucks draait het om ‘moments of connection’. Ook trendwatcher Richard Lamb deelde met ons zijn inspiratie en ideeën. Een opmerking uit z’n verhaal bleef bij mij wat langer hangen: “We verzinnen of kopen nieuwe producten, maar vaak veranderen processen en procedures niet. Zo wordt de mislukking al vooraf georganiseerd.” Blijkbaar kan dat ook gelden voor de huisvesting van organisatie. Wat zouden de faalkosten zijn van slecht georganiseerd flexwerken? Een onderwerp voor Center for People en Buildings om eens te onderzoeken?

Met een overvloed aan vastgoed kan je flexwerken ook anders benaderen. Flexwerken heeft de belofte van vrijheid en flexibiliteit voor mensen, maar als een gebouw geen overcapaciteit heeft, verwordt het al snel tot intensieve menshouderij. Waar het ’s ochtends vroeg al vroeg dringen geblazen is voor de beste plekjes. Het kan ook anders. Bij ingenieursbureau IMd in Rotterdam werken circa 40 mensen in een gebouw van ruim 2000 vierkante meter. Dat is vijftig vierkante meter per persoon. Als je je bureau zat bent, is er voldoende vrije uitloopruimte. Vastgoed genoeg, dus neem de ruimte met flexwerken nieuwe stijl.

Gerben van Dijk, Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel