artikel

Maatbekisting van piepschuim

bouwbreed

Maatbekisting van piepschuim

Hakron uit Nunspeet komt bekisters voor driedimensionale vormen tegemoet met projectmatig in model gefreesde bekistingen uit EPS. Tot nu toe worden bekistingen voor driedimensionale vormen voor onder meer pijlers en zijwangen van bruggen vaak uitgevoerd in hout.

In de praktijk zijn de vaklieden die zulke bekistingen kunnen maken steeds moeilijker te vinden. Bovendien is handmatig bekistingen maken duur.

Het alternatief is een bekisting die Hakrons eigen toeleverancier De la Roy Isolatie & Design uit Gemert aan de hand van een CAD-model uit EPS freest. Deze manier van bekistingen maken geeft de ontwerper volgens Hakron een grotere vrijheid.

De la Roy gebruikt een vijfassige freesmachine die tot 10 meter lange werkstukken kan maken. De machine freest ook bevestigingspunten uit voor steunconstructies die de bekisting bij elkaar moeten houden. Het contactvlak van de bekisting wordt voorzien van een coating die het lossen makkelijker maakt. Hakron demonstreert de bijzonderheden van deze bekisting op de komende Bouwbeurs in Utrecht.

 

De driedimensionale bekisting uit EPS van Hakron toegepast in een project.

Lees verder: Hakron levert dubbelgekromde EPS-bekisting

Reageer op dit artikel