artikel

Ingezonden: “Extra polderlaag betonsector biedt geen oplossing”

bouwbreed Premium

Mooi dat er zelfkritiek komt vanuit de betonsector ten aanzien van samenwerking en regie. Een extra polderlaag middels een regieraad zal daar echter geen oplossing in bieden, stelt Stefan van Uffelen.

Samenwerking vindt al op grote schaal plaats, bijvoorbeeld in de Green Deal Duurzame GWW en de Green Deal Verduurzaming Betonketen. Hierin is de hele betonketen van grondstofleverancier, tot architect en recyclingbedrijf vertegenwoordigd. De 26 deelnemende koploperbedrijven kijken kritisch naar hun rol binnen de keten. Deelnemers aan de Green Deal merken dat ze alleen door samenwerking in de keten kunnen verduurzamen en echte milieuwinst kunnen halen.

De uitdaging ligt bij de opdrachtgevers: er is daar een mismatch tussen beleid en uitvoering. De aanbodzijde in de betonsector heeft veel huiswerk gedaan. We weten waar we milieuwinst kunnen boeken. We kunnen al in 2020 30 procent CO 2besparen ten opzichte van 2010. Nu zoeken wij nadrukkelijk de samenwerking met de opdrachtgevers om in de markt de vraag naar duurzaam beton te vergroten. Er zijn ambities genoeg, maar er kan nog veel meer en effectiever duurzaam worden ingekocht.

Op 3 februari staat duurzaam inkopen door de overheid opnieuw op de agenda in het algemeen overleg in de Tweede Kamer.

Stefan van Uffelen, programmamanager Green Deal Verduurzaming Betonketen voor MVO Nederland

Deze brief is een reactie op het artikel ‘Betonsector opereert te versnipperd’ uit Cobouw 22 januari 2015.

Reageer op dit artikel