artikel

Humor in de bouw

bouwbreed

Twee vrienden in Griekenland komen elkaar op straat tegen. De een, die er sjofel uitziet begint enorm te klagen. Geen werk. Zijn hele familie bij hem ingetrokken. En altijd geld tekort. De ander ziet er welvarend uit en trakteert direct op een biertje. Maar hoe heb je dat dan voor elkaar gekregen, vraagt de eerste. Ik run een bordeel, zegt de tweede, en ik ga binnenkort uitbreiden.

Uitbreiden? Vraagt de eerste. Ja, zegt de tweede, ik neem een prostituee in dienst, want ik doe nu nog alles zelf. Kijk, die snappen ze in de bouw. Elke wat meer subtiele grap wordt een stuk ingewikkelder. Dat komt omdat het in de bouw stikt van de lineaire denkers, die het gezond verstand in werktijd uit hebben staan.

Als ik in november 2014 meld dat ik een nieuwe baan heb (ik word super toezichthouder van de minister om gemeenten en corporaties in hun kuiten te bijten) dan word ik tot in 2015 gefeliciteerd. Kennelijk heb ik de reputatie een serieus man te zijn of minstens een man te zijn om serieus te nemen. Nou, daar zijn columns niet voor. Nu eens filosofeer je er op los dan weer gezel je een onnozelaar of blaaskaak. En een andere keer neem je de lezer in de maling.

Het recept is eenvoudig: begin een redenering die serieus is, sla dan subtiel een zijweg in en ga aan de haal met onzin, die je onderbouwt met vage woorden. Geheid vliegen de meesten er (kennelijk) in. Maar doe mij een lol in 2015, als ik een bedrijf te kakken zet dat keiharde boterletters aan wethouders uitdeelt, ga mij dan niet mailen dat het eigen personeel ze zo lekker vindt dat ze om een tweede komen bietsen. Of is dat ook een grap?

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix, Utrecht l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel