artikel

Google Glass

bouwbreed

Google Glass

Is draagbare technologie, of ‘wearables’, de toekomst? Intel investeert juist nu 25 miljoen dollar in slimme-brillen-maker Vuzix en Google Glass wordt doodverklaard. Er zal wellicht best een kern van waarheid zijn, maar wanneer ik Google Glass afzet tegen bijvoorbeeld de Apple Watch, Oculus Rift en andere wearables, dan denk ik toch dat de Google Glass het dichtst tegen een echte marktintroductie aan zit en een toevoeging kan zijn. Maar niet voor de consument.

Hoe doen we dat bij BAM? Wij hebben de beschikking over twee van deze apparaten en ik word steeds enthousiaster. Laat ik meteen maar even wegnemen dat ik fan ben van Google. Het gaat mij vooral om het type device, dat voor bedrijfsmatige toepassingen talloze mogelijkheden biedt. Mogelijkheden die we nu nog niet hebben, maar we wel graag zouden willen hebben.

Veel leren

Mijn collega’s van het BIM Center experimenteren nu al geruime tijd met de bril en deze testen zijn heel veelbelovend. Natuurlijk gaat dit niet foutloos en blijkt dat wij ook nog veel moeten leren. De huidige bouwtekening blijkt niet 1-op-1 toepasbaar in de bril. We moeten ze ontleden tot een soort Ikea-handleiding. Een BIM-model naar de bril brengen blijkt ook niet gemakkelijk. Het scherm is te klein om alle informatie die we kwijt zouden willen, ook daadwerkelijk te tonen. En dan willen we natuurlijk ook live-streams naar kantoor of keet, extra veiligheidsinstructies kunnen geven en nog veel meer.

Waarom dan toch aan de slag gaan met een apparaat dat nog niet eens gemakkelijk verkrijgbaar is? Het antwoord daarop is simpel. Nieuwe mogelijkheden brengen tenslotte ook een hele andere manier van denken en werken met zich mee. En dus moet je daarmee aan de slag, voordat het gemeengoed is. Nu kun je leren, fouten maken en ontdekken.

Robin Wollenberg, social media manager bij BAM Utiliteitsbouw 

Reageren op deze blog? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @ManvandeZaak
 

Reageer op dit artikel