artikel

Geld moet rollen

bouwbreed

Het nieuwe jaar is begonnen en de nieuwjaarsspeeches volgen elkaar in hoog tempo op. Zoals altijd klinken daar hoopvolle verwachtingen in door. Gebaseerd op cijfers van het EIB, de NVB, Bouwend Nederland en alle andere relevante instituten wordt er in de speeches een krachtig herstel voorspeld. Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat hier niet zelden de wens de vader van de gedachte is.

Natuurlijk, harde cijfers laten zien dat we de goede kant uit gaan. Er is inmiddels weer geld genoeg. Zo heeft de overheid het begrotingstekort onder controle, hebben de woningcorporaties vorig jaar gezamenlijk 12 miljard euro aan overwaarde gecreëerd en hebben volgens VEH de banken 6 miljard overwinst op hypotheken gemaakt. Verder is de rente historisch laag en ziet het CBS het consumentenvertrouwen al weer maanden achtereen stijgen.

Vanwaar dan mijn scepsis? Simpelweg omdat we bijvoorbeeld nog niet weten welk effect de weer aangescherpte Nibudcriteria zullen hebben. Ook zijn we als sector nog ver af van gezonde marges. De budgetten van professionele opdrachtgevers zijn immers gebaseerd op de historisch lage inschrijfprijzen, mede ondersteund door kostenadviesbureaus. En dat zal veel bedrijven helaas dit jaar nog gaan opbreken.

Aan de andere kant is er voor onze sector wel wat te doen. Er moeten betaalbare oplossingen in het vastgoedaanbod worden gevonden, de (ver)nieuwbouwmarkt roept om slimme oplossingen en de energetische opgaven van de bestaande voorraad zijn aanzienlijk. En ook de gezinsverdunning en vergrijzing vragen om aangepaste woningtypes. Kortom, we hoeven ons niet te vervelen. Het geld is voorhanden, het moet nu alleen nog gaan rollen.

Ik wens u allen zeer veel succes in het nieuwe jaar.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel