artikel

Frisse start

bouwbreed

Frisse start

De economische ontwikkelingen hebben onze arbeidstradities danig verstoord. Meermaals is mij in de media ingewreven dat de moderne arbeidskracht vooral flexibel moet (willen) zijn. Op universiteiten is dat eigenlijk al jaren de standaard. 40 Procent van de medewerkers is er namelijk op tijdelijke basis werkzaam. Wanneer je de promovendi meerekent, ligt dat percentage zelfs op 60 procent.

Voor het kwaliteitsniveau op de lange termijn lijkt dat nadelig. Tijdelijkheid en onzekerheid zijn immers een slechte voedingsbodem voor volledige overgave en commitment. Een innovatieremmer zelfs wellicht. Dat lijkt me niet ideaal voor een universiteit, maar eigenlijk voor niet één bedrijf of instituut. Om aan de bal te blijven moet je immers innoveren.

Ook ikzelf hoor bij het universiteitsleger aan tijdelijke krachten. Na bijna tien jaar werkzaam te zijn geweest aan de Eindhovense bouwfaculteit, op het gebied van flexibele en duurzame bouwtechniek en productontwikkeling, komt mijn tijd daar ten einde. Gelet op de cijfers is dat geen verrassing, want het blijkt dat slechts 30 procent van de gepromoveerden terechtkomt in de wetenschap. Ik mag me nu dus bij de overige 70 procent gaan voegen en mijn kennis nuttig inzetten in de maatschappij. En dat is eigenlijk ook waar het om draait. Want, zoals Sophocles zei: ‘‘Hoe treurig is het kennis te hebben, als ze tot niets dient’’. Deze oude Griek verwoordde het wellicht ietwat cru, maar in essentie heeft hij wel gelijk.

Niet alleen een nieuw jaar, maar ook letterlijk een frisse start voor mijzelf, vergezeld door nog een mooie oneliner uit de oudheid: ‘‘Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder’’. Ik ga me de komende periode verpoppen, met in ieder geval één blijvend element: namelijk deze column. Met veel plezier zal ik u ook in mijn nieuwe hoedanigheid proberen te voorzien van verfrissende (bouwtechnische) inzichten met een wetenschappelijke twist.

Dr. Ir. Roel Gijsbers, r.gijsbers@tue.nl

Onderzoeker en docent Bouwtechniek en Productontwikkeling TU Eindhoven

Reageer op dit artikel