artikel

Dure printercartridges

bouwbreed Premium

Dure printercartridges

Jaren geleden had ik een inkjetprinter. De printer zelf kostte een paar tientjes, maar als de cartridge na verloop van tijd leeg was betaalde je een vermogen voor een nieuwe. Met de komst van een laserprinter werden de kosten per printje een stuk plezieriger.

Nadat het 2D-printen leek te zijn uitontwikkeld, werd het tijd voor 3D-printen. Voor de bouw lijken de mogelijkheden ongekend. Aan TU Delft werd de vraag gesteld wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van 3D-printen voor de bouw.

Afstudeerder Arnaud van der Veen onderzocht daarom de constructieve haalbaarheid van het 3D-geprinte grachtenhuis in Amsterdam. Een prachtig initiatief dat tot de verbeelding spreekt en tot ongekende vormvrijheid kan leiden. Voor het grachtenpand worden blokken van polymeer geprint met een afmeting van 1,8*1,8*3,0 meter. Men wilde weten wat de sterkte-eigenschappen en het thermisch gedrag van het materiaal zijn.

Na proeven in het laboratorium bleek het materiaal onder trekbelasting loodrecht op de printrichting al bij kleinere belastingen bros te kunnen breken. Daarom adviseert Van der Veen om meerdere laagjes te printen zodat het effect van lokale onregelmatigheden beperkt wordt en het materiaal minder anisotroop gedrag vertoont. Bij drukbelasting was het verschil in capaciteit loodrecht of evenwijdig aan de vezel veel kleiner.

Het thermisch gedrag blijkt van groot belang voor het constructief toepassen van geprinte polymeerblokken. Momenteel verliest het geteste materiaal al 70 procent van zijn sterkte capaciteit bij een oppervlaktetemperatuur van 40 graden Celsius. Doorontwikkeling van dit materiaal is dus vereist om het printen met dit materiaal echt geschikt te maken voor de bouw.

Arnaud van der Veen bleek na zijn afstuderen nog niet op het printen te zijn uitgekeken en wil iets gaan doen aan de dure printercartridges. Hij gaat nu na of het mogelijk is om een 2D-printer op de markt te brengen die helemaal geen inkt meer nodig heeft.

Karel Terwel, docent en onderzoeker Constructief Ontwerpen en Constructieve Veiligheid Civiele Techniek, TU Delft

Reageer op dit artikel