artikel

Commentaar: Lef

bouwbreed

Is een berekening van het Nibud een geldig excuus om zelf niet meer na te denken? De vraag stellen is hem beantwoorden. Neen dus. En toch is de berekening van het Nibud voor de hoogte van een hypotheek die een huizenkoper kan betalen, voor minister Stef Blok (wonen) een reden om niets te doen.

De politiek heeft er toch nog over gepraat. Wel wat laat, aangezien de nieuwe hypotheeknormen per 1 januari zijn ingegaan. Mosterd na de maaltijd dus, omdat er dit jaar niets aan verandert. Dat is merkwaardig. Immers, het Nibud, en in zijn kielzog de politiek, maakt zich druk over de woonlasten van eigenaar-bewoners. Maar huurders, die van het Nibud niet mogen kopen omdat bij wijze van spreken 600 euro netto hypotheeklasten per maand te veel is, mogen wel tussen 800 en 1000 euro huur ophoesten zonder dat Nibud of politiek zich daar druk over maakt.

Niemand in de politiek vindt het kennelijk vreemd dat in de Nibud-berekening hypotheeklasten de sluitpost vormen van een gezinsbudget. Het begint hard te lijken op een door Nibud verplicht gesteld uitgavenpatroon, terwijl er keuzemogelijkheden zijn binnen een budget.

In het Kamerdebat van donderdag zie je dan het gebruikelijke patroon van camouflagepolitiek ontstaan. De Kamerleden beseffen dat ze feitelijk te laat zijn en vragen dan maar om evaluaties en onderzoeken. Dat schept weer enige tijd en ruimte en wellicht drijft de bui over, zo lijkt de gedachtewereld van politici te zijn.

De problematiek is echter veel breder. Na jaren van een hardnekkig ‘njet’ van de VVD tegen elke hervorming, is het dit kabinet geweest dat juist in een tijd dat het eigenlijk niet kon, begon met ingrijpende hervormingen die de woningmarkt tijdelijk op slot hebben gegooid. Nu rigide vasthouden aan een extern vastgestelde hypotheeknorm helpt bepaald niet om de markt weer op gang te helpen. De politiek moet eens het lef tonen om zelf besluiten te nemen en zich niet langer verschuilen achter externe bureaus. Dat helpt de woningmarkt meer.

Reageer op dit artikel