artikel

‘Bouw innoveert niet snel genoeg’

bouwbreed Premium

‘Bouw innoveert niet snel genoeg’

De innovatie in de bouw gaat ondanks de crisis niet snel genoeg. Dat vindt Henk Peter Kip, bestuursvoorzitter van Mitros. De bouw moet sneller, goedkoper en beter worden, zegt de topman van de Utrechtse corporatie in zijn nieuwjaarsspeech.

“We moeten bedenken dat het geen houdbare strategie is om voor 60.000 tot 80.000 euro woningen te blijven renoveren, die dan 10.000 tot 20.000 in WOZ-waarde stijgen. Er is geen particulier investeerder te vinden die dat doet! De bouwkosten moeten dus omlaag.” Mitros heeft zo’n 30.000 woningen in bezit, waaronder veel oudere flatgebouwen. Volgens Kip wordt Mitros genoopt tot een “herbezinning in de relatie met de bouwwereld”.

Dat houdt onder meer in dat Mitros met verschillende initiatieven de bouw zal uitdagen in een sneller tempo te vernieuwen. Een van de initiatieven is de “flat met toekomst”, waarbij een flat uit de jaren zestig naar nul op de meter gerenoveerd wordt. De energierekening van de huurder wordt ingezet voor de kwaliteitsverbetering van de woning. De huurder krijgt een nog betere woning met een moderne uitstraling en een prettiger binnenklimaat voor hetzelfde geld. Voor de renovatie heeft Mitros een plafondbedrag van 65.000 euro per woning in gedachten.

Oudere woningen

Volgens Kip zal voor de innovatie samenwerking gezocht worden met andere corporaties, maar ook met bouwbedrijven en partijen aan de randen van het bouwproces. Mitros heeft relatief veel oudere woningen in bezit. Zo’n 8.000 woningen voldoen niet aan de kwaliteitseisen van de corporatie zelf.

Ook wil Kip met andere corporaties kennis en kunde delen bij het verlagen van de bedrijfslasten. Dat kan volgens hem alleen als elke corporatie bereid is iets van haar autonomie op te geven. De Utrechtse corporatie doet niet mee aan De Stroomversnelling, waarbij zes corporaties met vier bouwbedrijven samen 11.000 woningen van hun energierekening afhelpen.

In zijn nieuwjaarstoespraak legt Kip ook de vinger op de zere plek van de nieuwe Woningwet, die onlangs door de Tweede Kamer is aangenomen. Die wet is volgens hem te complex omdat het vraagt om een administratieve of juridische scheiding tussen DAEB-bezit (sociale huurwoningen maatschappelijk vastgoed) en niet-DAEB (rest). Kip: “Voor de uitvoerbaarheid van wetgeving heeft Den Haag een blinde vlek. De politieke overtuiging en de interpretatie van de publieke opinie wordt belangrijker gevonden dan zoiets banaals als de uitvoeringskosten van regelgeving. Vergeten wordt echter dat ook de exploitatie, en dus ook administratie, van sociale huurwoningen met semi-publiek geld gaat.”

Reageer op dit artikel