artikel

Blog: Veilig bouwen met Pykrete

bouwbreed Premium

De ankerpunten van de grote toren waaiden kapot toen die werd opgeblazen. Ze zijn nu gerepareerd en er wordt in het Finse Juuka hard gewerkt aan de basis van de grootste toren van de Sagrada Familia in Ice. Bouwkunde-student Joris Borsboom kijkt vooral naar het veilig bouwen het versterkte ijs, pykrete.

Joris werkt aan zijn afstudeeronderzoek Construction Technology aan de TU Eindhoven. Hij wilde een onderwerp met veel praktische kanten en kwam naar Juuka op aanraden van Teun Verberne, een van de trekkers van de bouw van de Sagrada in ice. Medio vorig jaar maakte Joris al een oriëntatietrip naar Juuka en kwam tot de conclusie dat de geplande drie weken waarschijnlijk te kort zouden zijn voor het succesvol afronden van het project.

Dat blijkt een goed advies, want anders had de ijskathedraal al komend weekeinde af moeten zijn en dat gaat niet lukken. Er moet nog heel veel werk worden verzet.

Zijn aandachtspunt is het veilig en constructief verantwoord bouwen met Pykrete, het vezelversterkte ijs. Ook de procescontrole tijdens de uitvoering maakt deel uit van zijn onderzoek. Dat alleen met sterk technische onderwerpen studiepunten te verdienen zijn in Juuka, verbaast hem wel. “In een complex project als dit zou eigenlijk elke student punten moeten krijgen voor het oplossen van organisatorische dingen. Ook de sociaal-culturele interactie is essentieel voor het welslagen van het project.”

 

Hoewel hij een echt stadsmens is blijkt Joris aangenaam verrast door de rust en schoonheid van de Finse natuur. “De Finnen zelf moeten altijd even ontdooien als je met ze te maken krijgt, maar is dat eenmaal gebeurd dan zijn ze aangenaam en goedgemutst gezelschap. De Finse keuken is ook verrassend. Ik zou nog wel wat meer rendier willen eten, maar helaas is het jachtseizoen alweer afgelopen.”

Joris Borsboom (foto: TU/e Bart van Overbeeke) 

Bekijk meer prachtige foto’s van de bouw op https://www.flickr.com/photos/structuralice/ 

Lees meer over het bouwen van de Sagrada Familia in Ice op:

De catering is ook belangrijk

Oud papier inzamelen voor kolommen

Witter met houtpulp

Ankers voor Sagrada Familia in Ice

Ballonnen maken

Bouwen met pykrete, rekenen in ijs

Reageer op dit artikel