artikel

Blog: Storm en groene scheuten

bouwbreed

Laat het sjieke pak maar in de kast. Schrap de nieuwe imponeerauto. Rol liever de mouwen op, want achter het vleugje licht bevindt zich een nieuwe storm.

Eindelijk trekt de economie een beetje aan. Heel de bouw snakt naar positieve berichten. Meer vraag naar woningen? Mooi. Stijgt het besteedbaar inkomen van de huishoudens? Prima. Maar met die groene scheuten is de bouw nog niet gered, om met topman Rob van Wingerden van BAM te spreken.

Zwaar te denken geeft dat de bouwsom van de door architecten ontvangen opdrachten in het vierde kwartaal 13,8 procent onder het niveau lag van eind 2013. Niks opleving dus. Ook al stroomden van april tot september de orders opvallend gemakkelijk binnen. Wie inzoomt op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kan zien dat vooral de sector utiliteit zich dramatisch ontwikkelt. Uit de hoek van de nieuwbouw kwamen van oktober tot en met december 43,8 procent minder opdrachten dan in de slotmaanden van 2013. En dat bovenop de daling van een kwart van het volume een jaar eerder. Ook de renovatie krimpt flink.

De woningbouw mag dan  – op een erg laag niveau – een beetje aantrekken, het beurs geslagen segment utiliteit moet nieuwe klappen incasseren. Makelaar DTZ Zadelhoff verbloemt in zijn jaarlijkse vastgoedvisie de grote leegstand van kantoren en wijst liever op de veranderende mens, concentratie en afnemende plaatsgebondenheid. De transacties worden kleiner en geringer. De dynamiek richt zich steeds meer op de vier grote steden in het westen, die straks de helft van alle kantorenbouw gaan opslokken.

Aan de ziekenhuizen en scholen wordt voorlopig doorgebouwd. Maar als dat werk klaar is? De lagere overheden houden in ieder geval de hand stevig op de knip. Hun geldstromen zijn hoogst onzeker. Steeds luider wordt de roep van gemeenten om – net zoals in de meeste andere landen – zelf belasting te kunnen heffen. Waarom ook niet? De lagere overheid kent vaak beter de prioriteiten van de burgerij en het lokale bedrijfsleven dan het verre Den Haag.

Theo Leoné, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageren op deze blog? Mail naar redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL  

Reageer op dit artikel