artikel

Blog: Smeren en fêteren

bouwbreed

Blog: Smeren en fêteren

De InfraTech heeft weer de nodige bouwgadets opgeleverd en ik show ze graag in deze blog: een strandbal en tube geel/blauwe smarties van Boskalis, een tulpensleutelhanger van Van Oord en een golfbal van Krings Internationaal.

Laat ik voorts de kalender van Bosch Beton, de smartphone-houder van Herik en de pepermuntjes van ArcelorMittal niet vergeten. De pen staat met stip op een, gevolgd door de sleutelhanger en op drie het pepermuntje. Zonder uitzondering heeft de gemiddelde standhouder natuurlijk ook folders en demonstratiemodellen van wat dan maar ook. De eerlijkheid gebiedt dat ik ook mannen met emmers, linialen, pennen en bouwhelmpjes heb gezien, maar zelf niet uitputtend op strooptocht ben geweest en geen zin had om met een rugzak te sjouwen.

Let wel: de verwoede verzamelaar beschikt over een rugtas of rolwagentje, maar dit keer heb ik ook veel volle bouwemmers gezien. Ik ben dan vooral benieuwd waar al deze hebbedingetjes nu zijn, een paar dagen na de InfraTech: in een hoekje van het bureau? In een bureaulade? Of al in het ronde archief?

    

De InfraTech heeft weer de nodige bouwgadets opgeleverd.

In de nasleep van de Bouwfraude kreeg de sector een veeg uit de pan over het smeren en fêteren. Sindsdien is het fenomeen kerstgeschenk richting strategische personen geminimaliseerd en vallen de meeste gadgets in de rubriek prullaria. Een harde conclusie was verder dat het ‘pepernotencircuit’ de innovatiekracht had geremd, maar sindsdien zijn geen enorme stappen gezet. Bouwers blinken niet uit in innovativiteit en dat blijkt ook maar weer eens uit de gadgets, erg origineel is het allemaal niet.

Wie nu denkt ‘wat een zeurpiet’ heeft gelijk, die innovatiekracht moet in het bouwproces worden gestoken en in nieuwe producten. Nog harder is een trendbreuk nodig in de heersende bouwcultuur: de oproep van Rijkswaterstaat-topman Dronkers tijdens de Marktdag. Zijn ambitie is om samen met de marktpartijen een nieuwe marktvisie op te tuigen en te breken met de huidige cultuur van vechtcontracten, wantrouwen en het wij/zij-patroon. Het is heel hard nodig, maar het wordt een lastige klus. Eerst maar eens op naar de Bouwbeurs in februari. Nieuwe ronde, nieuwe kansen…..​

Ingrid Koenen, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel