artikel

Blog: ‘regering, ga lekker op het strand zitten’

bouwbreed

Een blauwe cocktail, een bubbel, een ‘Nibbitnorm’ en een strand. Ik verbaas me over de woningdebatten in de Tweede Kamer. Ten eerste zijn het er veel te veel, ten tweede is het niveau om van te huilen. Sterker nog, er is geen discussie. De huizenmarkt hangt als los zand aan elkaar.

Twee woningmarktdebatten volgde ik in de afgelopen twee weken. Het eerste algemeen overleg (ao), zo noemen ze een debat in de Tweede Kamer, en geloof me algemene overleggen doen hun naam eer aan, droeg de titel ‘Koopsector en energiebesparing’. Over kopen en energiebesparing ging het nauwelijks. Nu nog discussiëren over de aangescherpte hypotheeknormen, vonden de PvdA en de VVD overbodig. Al valt aan niemand uit te leggen dat je technisch gezien veel meer van je salaris mag ‘verhuren’ dan ‘verkopen’.

Het tweede ao ging over de ‘Staat van de woningmarkt’, een rapport dat bedoeld is jaarlijks terug te komen. Precies zoals de parlementaire commissie huizenprijzen had voorgesteld. Kamerleden hebben te weinig objectieve gegevens om een goed woningmarktdebat te voeren, klonk het oordeel. Geef ons munitie, het advies. En zo geschiedde. De Tweede Kamer kreeg, waar de commissie om gevraagd had. Een ‘Staat van de woningmarkt’. Nu zouden de woningmarktdebatten aan kwaliteit winnen….

Mede door de grappige oneliners en het onderlinge gekissebis waren de twee ao’s best vermakelijk. Inhoudelijk werd de discussie echter geen moment. Kort samengevat wil minister Blok geen kredietbubbel meer, ligt het CDA op ramkoers, speelt de PvdA verstoppertje, dringt de VVD aan op rust, rust, rust en ziet D66 (steeds vaker afwezig tijdens de woningmarkt- en bouwdebatten) als vriend van het kabinet, dat de woningmarkt mede door de ‘briljante’ ingrepen van D66 weer opkrabbelt.

Ik heb geen glazen bol, en hoewel ik ware verhalen op papier tracht te zetten, ben ik ook geen waarzegger. Wat ik wel waarneem, is dat minister en volksvertegenwoordigers ramingen en prognoses aan de lopende band misbruiken en gebruiken. De ene keer is een advies heilig (Nibud, Monasch spreekt dat uit als Nibbit van de chips), de andere keer is een raming slechts een raming, omdat die raming barst van de aannames en onzekerheden.

Op de eerste ‘Staat van de woningmarkt’ was behoorlijk wat kritiek. Het zou ontbreken aan prijsontwikkeling en prognoses in meerjarig perspectief, effecten van beleidskeuzes, verwachte groei en krimp, de ontwikkeling grondprijzen en ga zo maar door. Blok reageerde in zoveel woorden ongeveer als volgt: “Je moet ook niet alles willen combineren.”

De mooiste oneliner tegen de raming was toch echt die van VVD’er Roald van der Linde. “Als we alles konden voorspellen, zaten we niet hier, maar met een blauwe cocktail op het strand.” Daar valt weinig tegen in te brengen. Maar dat is precies wat ik tegen dit soort zinnen heb. Je kunt er niets mee.

Blok heeft daar ook een handje van. Zinnen zeggen die niets betekenen. Toen CDA’er Sander de Rouwe hem een piloot noemde, die achter in het vliegtuig rustig een kop koffie zit te drinken, omdat de minister klakkeloos de ‘Nibbitregels’ had overgenomen, zei Blok: “Bouwen is prachtig, maar we moeten niet een nieuwe kredietluchtbel krijgen. We kunnen toch nu niet gaan ontkennen dat er een enorme huizencrisis is geweest in Nederland?” Ook hier is geen speld tussen te krijgen.

Wat ik probeer aan te geven… het echte woningmarktdebat, waaraan het al zo lang heeft ontbroken, is er nog steeds niet is. Dat gaat ten koste van jou en mij. Wat hebben wij nou te zeggen over onze woning? Je kunt kiezen tussen huur en koop, maar verder was en is alles voor je bepaald: de locatie, de architect, de bouwer, je gratis energielabel en zelfs de hoogte van je hypotheek. Met rust laten die woningmarkt, zegt de VVD. Doe dat dan, schreeuw ik terug.

Gelukkig konden we met zijn allen flink en onbeperkt lenen en rente aftrekken de afgelopen jaren. “Wil je niet nog wat geld om te verbouwen?” “Oh, ja doe maar.” Iedereen deed mee aan het ge-aftrek en de woningmarktorgie.

Dit kabinet greep in. Misschien moet ik de regering daarvoor eeuwig dankbaar zijn, want ook ik hou niet van schulden maken. Maar dat betekent niet dat we met zijn allen niet meer hoeven nadenken. Daarom dien ik de volgende motie in.

Constaterende dat de Tweede Kamer en de minister ook na de bubbel geen normaal debat over de woningmarkt kunnen voeren,

constaterende dat besluiten over de woningmarkt vooral in achterkamertjes worden beklonken,

overwegende dat de eerste Staat van de Woningmarkt volstrekt niet staat als een huis,

Verzoekt de regering om lekker op het strand te gaan zitten met een zak Nibbits en een blauwe cocktail in de hand en de woningmarkt helemaal met rust te laten,

En gaat over tot de orde van de dag.

 

Thomas van Belzen, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel