artikel

Blog: Je suis…..qui?

bouwbreed

Blog: Je suis…..qui?

Wat moet je na de moorden op de redactie van Charlie Hebdo. Ik ben geen tekenaar die met enkele potloodstreken zijn emoties kan neerleggen op papier. Ik moet het met woorden doen en die schieten tekort.

Moet ik me boos maken over de aanslag op de democratie? Dat heb ik onlangs al gedaan toen het kabinet dat deed na het wegstemmen van een wet van Edith Schippers.

Moet ik gaan rondzwaaien met een bord waarop Je Suis Charlie staat? Dan moet ik in de andere hand een bord Je Suis Ahmed hebben voor de Parijse agent die koelbloedig werd vermoord door dezelfde moordenaars van de cartoonisten van Charlie Hebdo.

Moet ik schrijven over het miljardentekort dat volgens onderzoeksbureau COELO dreigt voor gemeenten omdat het kabinet zorgtaken over de muur heeft gegooid zonder bijbehorend budget met alle negatieve gevolgen van dien voor de investeringen? Daar schrijf ik al jaren over, ik ben een roepende in de woestijn.

Moet ik me dan boos maken over de 15 miljoen die Stef Blok over de balk smijt met het geklungel rond het energielabel? Wat een futiliteit.

Moet ik dan een oproep doen aan mijn lezers om zich aan te sluiten bij Geert Wilders die altijd al gezegd heeft dat de Islam niet deugt? Nee natuurlijk. Als ik het interview in het AD met Wilders goed lees dan wil hij de democratie beschermen door de rechtstaat af te schaffen. Van de zware regen in een hoosbui dus.

Moet ik dan mijn woede uiten over moslims? Dat kan natuurlijk niet. De Koran is net als de Bijbel een multi-interpretabel boek. Net als de Bijbel kent de Koran teksten over naastenliefde en eerbied voor het leven. Zoals de Bijbel ervoor pleit de andere wang toe te keren maar tegelijkertijd ook vindt dat oog om oog, tand om tand moet gelden, heeft  de Koran teksten die gewelddadig uitgelegd kunnen worden. Waar ik me hooguit boos over kan maken is dat een paar fanatici erin slagen om 88.000 politiemensen in Frankrijk bezig  houden.

Zoals ik al zei, woorden schieten tekort . Ik sla deze week maar over.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Reageer op dit artikel