artikel

Blog: Ik wil spouwmuurisolatie, denk ik

bouwbreed

Blog: Ik wil spouwmuurisolatie, denk ik

Sinds een maand ben ik – wij, er is er nog één – eigenaar van een rijtjeshuis. Energielabel D. Dat label mag best wat beter, vinden wij. Maar welke energiebesparende maatregel past bij ons? Gelukkig geeft de overheid advies: Spouwmuurisolatie is voor mij de beste keuze. Doen we dat! Toch?

De meubels staan, de muren zijn geschilderd en de vloer ligt er strak in. Wij zijn gesetteld. Niets meer aan doen. Of toch? Toen we nog eens naar ons energielabel keken, ontstond twijfel. We moeten dat huis ooit nog eens verkopen. Is D dan niet wat laag? Dus gingen wij ons, het advies van onze duurzaam-sceptische taxateur ten spijt, oriënteren op de markt voor energiebesparende maatregelen.

Waar te beginnen? Voor mensen zoals ik is er Verbeteruwhuis.nl, een website van Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waar ik “binnen een paar klikken” ontdek hoe ik mijn huis zuiniger kan maken en hoeveel ik daarmee verdien. Eens uitproberen.

 

Nadat ik allerlei gegevens over mijn woning heb ingevuld (bouwplaats, woonplaats, twee inwoners, schuin dak, dubbel glas, HR-ketel, matige isolatie) rolt er een advies uit. “Spouwmuurisolatie is voor jou de laagste investering.” Die maatregel kost mij (exact?) 627 euro, maar dan heb je ook wat. Ik ga per jaar 162 euro besparen, belooft de website.  De investering levert me bovendien een rendement van 12 procent op. Zozo.

Behalve spouwmuurisolatie kan ik nog 7 energiebesparende maatregelen doorvoeren. Op mijn to-do list staat onder meer dakisolatie, vloerisolatie, een nieuwe HR-ketel met zonneboiler, mechanische installatie en zonnepanelen. Wat is wijsheid? Eén voor één deze maatregelen laten uitvoeren of combinaties maken? Of is het verstandig om te sparen tot we een nul-op-de-meter renovatie kunnen betalen? Verbeteruwhuis.nl geeft niet thuis.

Wij zien door de bomen het bos niet meer. Voorlopig blijven we nog even twijfelen. En we gaan eens rondvragen bij verduurzamers in de regio. Want, zo luidt het advies van Verbeteruwhuis.nl, “vraag altijd meerdere offertes aan!”. Ik ben benieuwd of het isoleren van mijn spouwmuur inderdaad (precies) 627 euro gaat kosten.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel