artikel

Blog: Bouwreus failliet?!?

bouwbreed Premium

Blog: Bouwreus failliet?!?

BAM failliet of Dura Vermeer, Strukton, Ballast Nedam of Heijmans: de bouw zou geschokt reageren op deze onheilstijding. Of zou dat juist wel meevallen? Zouden we met z’n allen stilletjes hopen dat een van de bouwreuzen omvalt zodat er weer wat lucht op de markt komt, de overcapaciteit verdwijnt en de prijzen wat verbeteren?

Het is geen geheim dat partijen als BAM, Ballast Nedam en Imtech extreem lastige tijden doormaken. Andere partijen net zo goed, want bijna niemand in de bouwsector draait een geweldige omzet met prettige winstcijfers. Het kwakkelen is inmiddels al een jaar of vijf aan de gang en het vet op de botten is wel verdwenen.

De grote bouwreuzen modderen, net als de rest van de sector, dit jaar weer gestaag voort met belabberde marges en zorgen over de orderportefeuilles. De vooruitblikken voor 2015 van de belangrijke bouwceo’s vorige week geven alvast geen vrolijk beeld, maar klonk wel erg afwachtend. Een duidelijke oplossing is nog altijd niet voor handen, maar in de wandelgangen klinkt steeds vaker het verlangen naar het omvallen van een van de ‘grote jongens’.

Het wegvallen van de capaciteit van een van de grote bouwers zou de druk op de prijzen wat verminderen en wat lucht geven op de gespannen markt. Hardop mag dit niet worden gezegd, behalve dan door een eigenwijze journalist van Cobouw. Wie er dan moet omvallen is een volgende ingewikkelde vraag: Het slechtste jongetje van de klas. Het liefst een grote, want dat heeft nog enig effect. Het zou de gemoederen een dag of twee bezig houden: Ach, zielig, sneu, zoveel werklozen en misschien een paar Kamervragen over hoe het zover heeft kunnen komen. Aasgieren zullen rondloeren op de restanten, want de een zijn dood is tenslotte …. En we gaan weer over tot de orde van de dag, want er moet tenslotte wel brood op de plank, ook al is die boterham mager belegd.

Rijst nog wel de vraag of een faillissement van een van de grote bouwers ook echt soelaas biedt? De crisis treft de bouw onevenredig hard en lang, maar dat heeft alles te maken met de bizar lage inschrijfprijzen bij aanbestedingen, de krimpende vraag en het onvermogen van de sector om in te spelen op de veranderende vraag. De oplossing voor de crisis ligt in de eerste plaats daar, maar wat minder overcapaciteit zou wel helpen.

Ingrid Koenen, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel