artikel

Architecten aan het beppen

bouwbreed Premium

Op 1 januari 2015 is de verplichte Beroepservaringperiode (BEP) voor architecten ingegaan. Architecten moeten na het behalen van de mastertitel twee jaar relevante beroepservaring opdoen om de titel architect te mogen gebruiken. Onder bouwkundestudenten aan de universiteiten leidt de introductie van de BEP tot verontwaardiging en verzet. Hun bezwaren zijn onder andere: wel een goed idee, maar niet op dit moment, uitbuiting ligt op de loer, er is niet genoeg tijd om de inhoud van de modules voor te bereiden en de kosten zijn te hoog.

Mij lijkt de eerste week van 2015 juist een goed moment om stil te staan bij de uiteindelijk grote waarde van de BEP, in 2003 met ‘Het Experiment’ ingezet. Dat deze extra kwalificaties nodig zijn om de titel architect te voeren is een bevestiging van de complexiteit van de beroepspraktijk. Daarnaast is het een teken van noodzakelijke professionaliteit van de branche waarin niet alleen creatieve kracht nodig is, maar ook academische, technische en praktische vaardigheden.

Dat de BEP geen formeel afvinklijstje moet worden lijkt me evident. Dat de vaardigheden moeten aansluiten op een sterk veranderende context ook. Dat masterstudenten zich druk maken over de voorwaarden lijkt me noodzakelijk. Uit alle discussie blijkt dat de BEP nu al bijdraagt aan het bundelen van academische en praktische kennis.

Volop talent beschikbaar

Komend jaar moet blijken of ondernemende starters en architectenbureaus de verwachtingen van de BEP gaan waarmaken. En dat in een tijd waarin er volop talent beschikbaar is, ook zonder enige voorwaarden. Want de valkuil in crisistijd voor al die bevlogen, getalenteerde en gepassioneerde masters is het ongewenste onbetaalde stagecontract.

Wat dat betreft houden we in de (gehele) bouwbranche elkaar gewetenloos in een houdgreep. Van overheid tot opdrachtgevers, aannemers en architecten. Bij de goede voornemens van het nieuwe jaar hoort dit jaar dus zeker: ’wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’.

Marianne Loof, LEVS architecten

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @MarianneLoof

Reageer op dit artikel