artikel

Almere studeert op inspectieputten riool

bouwbreed

Almere studeert op inspectieputten riool

De betonnen inspectieputten van de riolering zijn toe aan een grondige renovatie, vindt de gemeente Almere. THS, Fibrwrap, Swietelsky-Faber, Hamers Leidingtechniek en InfraCoat doen mee met een Europese studie waaruit moet blijken op welke manier dat het beste kan.

Almere laat dezer dagen de laatste hand leggen aan de renovatie van de asbestcementriolen; een project dat de gemeente de afgelopen jaren liet uitvoeren. In de tweede helft van de jaren zeventig en begin jaren tachtig is er zo’n 9200 meter van aangelegd. ‘‘Deze riolen zijn in de loop van de tijd zwaar aangetast door zwavelwaterstofgas dat in riolen kan ontstaan door verrottingsprocessen in het afvalwater’’, zegt Peter Spek die voor de gemeente het woord voert. “Aantasting van deze riolen was dusdanig ernstig dat snel ingegrepen moest worden.”

Deze asbestcementriolen zijn indertijd voorzien van betonnen inspectieputten. Ook deze putten waren door het zwavelwaterstofgas aangetast en zouden ook gerenoveerd moeten worden. “In de afgelopen jaren hebben wij een aantal van deze putten op laten knappen”, zegt Spek. De kwaliteit bleef evenwel achter op de verwachtingen. De gemeente leerde gaandeweg dat putrenovaties technisch gezien nog in de kinderschoenen staan.

Almere kwam uit bij onderzoeks- en testinstituut IKT in het Duitse Gelsenkirchen. Spek: “Daar werd op dat moment een Europees onderzoeksproject opgetuigd naar de beste uitvoeringstechnieken en materiaalkeuzes voor putrenovaties. Als gemeente participeren wij nu in dit project door testervaringen en meetgegevens te delen.”

Almere denkt ruim tachtig tot honderd inspectieputten te moeten renoveren. De gemeente zoekt nu naar methoden, producten en kwaliteitseisen om in de offerte-uitvraag of bestek te kunnen gebruiken. Door de grote leemte aan kennis blijkt dat nu niet mogelijk. Almere benaderde zes partijen die elk met de eigen expertise twee putten renoveren. IKT test en bemeet het resultaat. “Eén partij heeft zich inmiddels teruggetrokken”, zegt Spek. “Deze gaf aan het kwaliteitssysteem van de renovatietechniek op dit moment onvoldoende onder de knie te hebben.”

THS, Fibrwrap, Swietelsky-Faber, Hamers Leidingtechniek en InfraCoat zijn de overgebleven gegadigden.

Het onderzoek is geen wedstrijd waarvan de winnaar alle inspectieputten van Almere onder handen mag nemen, zegt Spek. “De test is bedoeld om te komen tot kwaliteits- en uitvoeringseisen die wij in een uitvraag kunnen opnemen.”

Europees onderzoek

Almere is de enige Nederlandse gemeente die meedoet met het onderzoek van IKT. De Duitse organisatie wist in eigen land zestien gemeenten te interesseren mee te doen met het Europese onderzoek naar de renovatie van inspectieputten. De studie moet onder meer vijftien producten opleveren voor de renovatie van putten en tien mortels om schachten snel mee te kunnen afdichten.

Woordvoerder Hugo Gastkemper van de Stichting Rioned zegt het onderzoek via IKT te volgen en bruikbare resultaten te helpen verspreiden in de sector.

Reageer op dit artikel