artikel

3D-beton nu nog zonder wapening

bouwbreed

3D-beton nu nog zonder wapening

Berry Hendriks van CyBe Additive Industries uit Oss wordt veel gebeld. De belangstelling voor het 3D-printen met beton is groot. Vanuit de hele wereld, niet alleen de bouwsector, maar vooral vanuit de 3D-printsector. Het is gelukt om een wand te printen. De ontwikkeling gaat door.

“Volgende week gaan we een betonnen bank printen”, aldus de CyBe-bestuurder. “Nog zonder wapening. Daar zit ook een ronde vorm in. Het materiaal ligt al bij ons in een loods. Het is droge mortel, we noemen het CyBe-mortel. De techniek waarmee we het materiaal verwerken is vergelijkbaar met 3D-printen met poeder, zoals kunststof. Ik mag niets zeggen over de samenstelling van de mortel. We hebben een geheimhoudingsplicht. Ik mag ook niet bekendmaken wie onze partner is.”

Op de website van CyBe Additive Industries staat in ieder geval Rockstart vermeld. Dat is een organisatie aan de Herengracht in Amsterdam, die startups helpt zich te ontwikkelen. Ook de TU Eindhoven wordt genoemd. “We zitten in een onderzoeksprogramma”, aldus Hendriks.

“In december hebben we een prototype van de robot succesvol getest. Nu gaan we doorpakken naar een industriële machine, die we aan de markt kunnen aanbieden. We ontwerpen producten en experimenteren met trek- en drukbelastingen. We zijn ook in gesprek met het normeringsinstituut NEN over het voldoen aan de NEN 8005, de norm voor de samenstelling van beton”, aldus Hendriks. “De universiteit en Heidelberg Cement bijvoorbeeld wil ook graag weten hoe wij het 3D-printen voor elkaar krijgen, maar we mogen het niet vertellen.” Op YouTube staat een video van het experiment in december. Het gaat om een wand met een rechthoekige plattegrond en een hoogte van 1,23 meter. “41 lagen van 30 millimeter”, licht Hendriks toe. “We hanteren geen toleranties. De robot print exact zoals geprogrammeerd.”

Op de video is te zien dat de printer op een hoek een deuk maakt. “Dat komt door de coördinaten, we wisten het van te voren. Zulke kleine bugs zullen we er nog uit programmeren.” Het materiaal moet precies in de juiste consistentie uit de spuitkop van de robot komen. Na een tot twee minuten is het voldoende verhard om de volgende laag te kunnen dragen. “De geprinte wand moet voldoende vlak worden, zodat hij geen dikke stuclaag nodig heeft als afwerking. We weten al hoe we dat op moeten lossen”, aldus Hendriks. “In februari gaan we proberen een sparing in een wand uit te voeren.”

Reageer op dit artikel