artikel

Berlage in volle glorie zichtbaar

bouwbreed

Berlage in volle glorie zichtbaar

Afgelopen zaterdag is het nieuwe atrium van het Haags Gemeentemuseum officieel geopend. Het museum is een van de laatste grote werken van H.P. Berlage.

De binnentuin, ongeveer 20 bij 40 m in oppervlak, was bedoeld als recreatieve uitloop van de museumbezoekers, maar werd door beveiliging en klimatisering niet vaak meer gebruikt. Het museum zag in atriumdak een verrijking van zijn ruimtelijke mogelijkheden, een centrum voor bezoekers en nieuwe sociale functies. Den Haag zag een nieuwe stadszaal. Zo startte architect Job Roos met een groot aantal varianten voor een overdekking.

Wat zou Berlage gedaan hebben als hij nu had geleefd? Hij was in zijn tijd zeer innovatief. Het ontwerp werd een zeer koele, abstracte variant. Een groot glazen plat dak, gedragen door een stelsel van 8 stalen kolommen, 2 langs- en 4 dwarsbalken in het stramien van Berlage. Het glazen dak op gelamineerde glazen liggers werd uiteindelijk gemaakt van ‘low iron’ glas om zo weinig mogelijk kleurbeïnvloeding naar de museumkamers te veroorzaken. Het wit van de Victory Boogie Woogie van Mondriaan dient niet als groenig gezien te worden. De gelamineerde glasbalken van het dak zijn als translucent geproduceerd vanwege het coulisseneffect in perspectief. De glazen liggers worden in de gevels gesteund door glazen kolommetjes. Het dak zweeft als het ware. Het wordt in het midden gedragen door een low iron glazen hoofdligger, bijna onzichtbaar. Daarmee zijn de metselwerkmuren van Berlage het meest opvallend in de ruimte. De vloer is van donkergekleurd beton, het glazen dak is “wegontworpen” (citaat Friso Kramer in boek van Rainer Bullhorst), hetgeen de gemetselde binnengevels van Berlage met de Toscaanse speklagen zeer prominent maakt.

Al met al een goed overwogen ingreep van Job Roos die Berlage eert. En die, volgens plan, na 5 maanden bouwtijd exact op tijd klaar was toen Barack Obama zijn Haagse persconferentie voor de ‘Nucear Security Summit’ hield in maart van dit jaar.

Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft, constructief ontwerper Berlagazaal

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels