artikel

WML renoveert drinkwaterleiding met kunststof ‘buis in buis’

bouwbreed Premium

Drinkwaterbedrijf WML laat in de wijk Hoogveld in Sittard 500 meter drinkwaterleiding met een diameter van 400 millimeter van binnenuit renoveren met een kous van Insituform. DSM leverde de speciale hars voor de kous uit naaldvilt en glasvezel.

Op een vergelijkbare manier worden al langer rioolbuizen gerenoveerd. De naaldvilten kous waarmee dat gebeurt is voor het waterleidingproject versterkt met glasvezels. De kous wordt onder vacuüm met kunsthars geïmpregneerd en tegen de binnenkant van de buis aangebracht en daarna gevuld met warm water. Het hars hardt daardoor uit en verandert zo binnen 24 uur in een ‘buis in een buis’ die voldoet aan de eisen die het drinkwaterwezen aan leidingmaterialen stelt. WML zegt zo drie keer sneller een leiding te kunnen renoveren. Een leiding hoeft niet meer te worden opgegraven en te worden vervangen. Het project in Sittard zou eind deze maand gereed moeten zijn.

Waterleiding Maatschappij Limburg heeft met aannemer Heijmans, kousenspecialist Insituform, harsmaker Koninklijke DSM en Waverail die de koppelingen voor de leiding ontwikkelde ruim drie jaar op de renovatietechniek gestudeerd. Het resultaat kan wat woordvoerder Koen Augustijn van het drinkwaterbedrijf overal worden toegepast. Hij noemt het een oplossing voor de “vele kilometers drinkwaterleiding die in ons land in de jaren vijftig en zestig zijn aangelegd” en waarvan het einde van de technische levensduur in zicht is. Bij elkaar zijn dat heel veel leidingen zodat in Augustijns woorden sprake is van één saneringspiek’.

Met de techniek kunnen de leidingen met een grotere diameter worden gerenoveerd. De buizen tussen de transportleidingen in de straat en de huismeter zijn er volgens Augustijn te klein voor. Anders dan bij gerelinede rioolbuizen worden de aansluitingen niet van binnenuit opengefreesd maar aan de buitenkant opengemaakt. De voordelen van sleufloos renoveren blijven volgens hem overeind: “De straat hoeft alleen maar open op de plek van inbreng en het einde punt van het aanbrengen van de kous.”

Reageer op dit artikel