artikel

Verdienmodel

bouwbreed Premium

U bent dit vast gaan lezen door het woord ‘verdienmodel’. Het is ook een heerlijk woord. Klinkt altijd alsof je al wat verdiend hebt: ‘wat is jouw verdienmodel?’. Zalig. Of dat er misschien nog ergens iets te verdienen valt wat u nu nog niet weet maar na deze column wel. Sorry dan alvast, ik ga eerder vragen stellen dan antwoorden geven.

Want wat is het verdienmodel van architecten? Een percentage van de bouwsom. Heel oud. Een onderling overeengekomen honorarium per opdracht of fase. Oud. Uur maal tarief. Sterk aan erosie onderhevig. Bijna allemaal gebaseerd op gemaakte kosten, of wat anderen betaald krijgen, of wat ‘de markt’ er voor over heeft.

En dat lijkt steeds minder. Geen enkel model is gebaseerd op wat de feitelijk toegevoegde waarde is. En er zijn ook geen architecten die durven beweren wat hun toegevoegde waarde (in economische termen) zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat een goed ontworpen gebouw langer meegaat. Dat een goed ontworpen gebouw meer geld oplevert omdat arbeidsprocessen er efficiënter in verlopen. Dat een goed ontworpen gebouw meer bezoekers, klanten of kopers trekt. Dat een goed ontworpen gebouw meer energiebesparing oplevert.

Allemaal voordelen die een veelvoud zijn van het architectenhonorarium. De mooiste verdienmodellen gaan per ‘tik’. Bij elke transactie, muisklik, minuut. Bij herhalingsprocessen dus. Als architect zou je willen verdienen aan elk extra jaar dat een gebouw rendeert, aan elke bezoeker, aan elk jaar verhuur, aan elke bespaarde kilowatt, aan extra waardeontwikkeling.

Dat vereist risico durven nemen op je berekende toegevoegde waarde, dat vereist ook lange adem want het voordeel blijkt pas na de oplevering. Dat vereist dus misschien ook totaal nieuwe financieringsconcepten. Bankiers en architecten. Ieder voor zich sterven ze uit, maar samen worden het nog eens gouden koppels.

Marcel Tankink, directeur-partner KAW, Groningen

Reageer op de column via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel