artikel

Van aannemer bouwproces naar aanbieder comfort

bouwbreed Premium

Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft een eigen innovatieafdeling opgericht. Luisteren naar de wensen van de klant staat voortaan centraal. “Binnen de sociale woningbouw willen we geen aannemer meer zijn van een bouwproces, maar wooncomfort aanbieden”, zegt innovatiemanager Folkert Linnemans.

Bouwers met een woonconcept, daar zijn er meer van. Neem bijvoorbeeld de bedrijven die binnen De Stroomversnelling sleutelen aan concepten voor nul-op-de-meter-verbouwingen. “Daar draait het om het aanbieden van één specifiek product”, analyseert Folkert Linnemans van Dijkstra Draisma. De Friese bouwer wil het anders aanpakken, stelt de innovatiemanager. “We kijken wat de opdrachtgever wil en kan, daarna welke producten daarbij passen.” Ofwel: niet meer u vraagt wij draaien, maar “focus op thema’s die in de maatschappij spelen”. Het bedrijf combineert de productgroepen zorg, renovatie, woonomgeving en nieuwbouw in het ‘totaalconcept’ Wonen in de wijk van morgen.

Voor de renovatiemarkt bedacht het bedrijf een platform dat bestaat uit vier bouwstenen. Hoe het werkt? “Elke bouwsteen bestaat uit een aantal keuzemogelijkheden. De eindgebruiker – of vooralsnog met name een corporatie – kiest welke bouwstenen hij wil hebben.”

Bouwsteen 1: De schil

“We plaatsen een warme ‘muts’ met een rc-waarde van 5 a 6 over een woning die in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw is gebouwd. De isolatiematerialen zijn uitwisselbaar en kunnen in de toekomst vervangen worden voor een nieuwe generatie cradle-to-cradle-materialen.”

Bouwsteen 2: Het belevingsontwerp

“Samen met een architect hebben we een algoritme ontwikkeld, waarmee bewoners zelf via een app het uiterlijk van hun gevels kunnen samenstellen, passend binnen de huidige Ruimtelijke Ordening.”

Bouwsteen 3: De Installaties

“Ons concept voor schilrenovaties wordt standaard geleverd met een HR-ketel en natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. De woning kan nu al opgewaardeerd worden van standaard label A, naar nul-op-de-meter of meer. Als een corporatie of eindgebruiker daar nu niet voor kiest, is het ook mogelijk om de stap later uit te voeren, met de dan geldende technieken.”

Bouwsteen 4: Toevoegingen (ad on’s)

Denk hierbij aan een keuken, douche of toilet. Maar een dakkapel of tuinkamer kan ook. Zo’n kamer kan worden gebruikt als kantoor of als slaapkamer met zorgfunctie.”

Wat kost dat allemaal? Het verduurzamen van een tussenwoning vind plaats in twee dagen. Dijkstra Draisma zegt dit te kunnen vanaf 35.000 euro, exclusief btw. Als de bewoner ook een keuken-, douche- en toiletrenovatie wil brengt de bouwer 45.000 euro in rekening. Wie zonnepanelen wil, betaalt gemiddeld zo’n 7800 euro extra. Hoeveel de bouwer van de nieuwe werkwijze verwacht? “Dat is met innovaties altijd lastig”, zegt Linnemans. Concrete cijfers? “We zijn nu bezig met de voorbereiding van de eerste vijftig.”

Reageer op dit artikel