artikel

Tweede leven glazen muziekzaal

bouwbreed Premium

Tweede leven glazen muziekzaal

Tweemaal hiervoor heb ik het afgelopen jaar in deze columns mijn zorgen gepubliceerd over de glazen muziekzaal in de Beurs van Berlage, ontworpen door Pieter Zaanen en mij, geopend in 1990. Het was de eerste kozijnloze glasconstructie in Nederland. Grote innovatie. Ons protest tegen sloop leidde bijna tot juridische stappen.

In juni 2014 heeft professor Thijs Asselbergs ervoor gezorgd dat er een YouTube-filmpje kwam met de noodkreet. Uiteindelijk is met de Beurs van Berlage overeengekomen dat de muziekzaal niet werd gesloopt, maar gedemonteerd, netjes gecategoriseerd en opgeslagen in afwachting van een tweede leven. Vervolgens is er een uitschrijving georganiseerd, waarvoor ongeveer vijftig personen en instanties hun belangstelling toonden, ook uit het buitenland. Afgesproken werd dat de zaal materieel voor 1 euro zou worden verkocht vanaf de opslagplaats, onder voorwaarde dat zij een architectonisch indrukwekkende locatie en omgeving zou krijgen en volgens originele plannen technisch volledig zou worden gereconstrueerd. Daarop zouden de oorspronkelijke ontwerpers, Kees Spanjers, opvolger van Pieter Zaanen, akoesticus Rob Metkemeyer en ik om niet toezien. Mogelijke re-engineering en opbouwkosten komen er natuurlijk bij.Er zijn vijf kandidaten geselecteerd in een shortlist met wie de jury in gesprek is. In alle gevallen duurt het nog enige tijd voordat een goed plan is vervaardigd dat de lokale vergunningen kan krijgen, dat past in een financieringsplaatje en exploitatieopzet van de nieuwe eigenaar en dat past in een grootschaliger culturele bestemming van het complex waarin het wordt ondergebracht. Het gaat nog zeker een jaar of twee duren voordat de zaal opnieuw zal zijn opgebouwd. De glazen muziekzaal blijft als cultureel erfgoed behouden!

Mick Eekhout, directeur Octatube en hoogleraar TU Delft

Reageer op dit artikel