artikel

Stip

bouwbreed

Dit is de tijd van zaken in perspectief zetten. Van voornemens, doelen en schone leien. Stel jezelf dan eens een echte uitdaging en zet een stip op de horizon. De stip van een duurzame gebouwde omgeving. Circulair, energieneutraal, comfortabel en gezond. De techniek is er grotendeels al en de rest ontwikkelen we in hoog tempo.

Het geeft je een doel ver voorbij 2015, een mikpunt waarmee je nog een paar jaar vooruit kunt. Nog beter, laten we dat samen doen. Een aantal ondernemers, visionairs en aanpakkers, ging ons al voor.

Die stip op de horizon krijgt dan betekenis in elk project dat we vanaf nu onder handen nemen; een gezamenlijke inspanning als sector. We stellen er eer in om het beter te doen dan wat verplicht is volgens de bouwregelgeving. We doen een aanbod aan onze opdrachtgever dat uitgaat boven zijn vraag. We verrassen de gebruikers met onze vooruitstrevende kwaliteit. We leveren die kwaliteit, omdat het alleen maar aandacht en inzet kost om zaken goed te doen. En we brengen dat over aan alle collega’s die (nog) niet in het complot zitten.

Wat levert het op? Plezier in je werk en trots op wat je maakt. Dat merken de gebruikers van onze gebouwen met hun installaties. Het vormt een enorme bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, die daardoor stappen dichter bij komt in afzienbare tijd. Het straalt uit naar nieuwe kansen en opdrachten. People, planet, profit; zo eenvoudig kan het zijn.

Die stip vormt geen vrijblijvend mikpunt, maar symboliseert het besef wat langzaam komt boven drijven. Dat grondstoffen eindig zijn; dat alleen duurzame energie onze welvaart kan bestendigen en ook anderen daarin kan laten delen; dat gezondheid zo essentieel is, dat we daar geen risico’s mee willen lopen.

Zo’n stip helpt. Het geeft richting en focus. We doen het samen. Deal?

Harm Valk,  senior adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @HarmVTweet

Reageer op dit artikel