artikel

Smart bit

bouwbreed Premium

In de laatste week van de Biënnale van Venetië leidde Rem Koolhaas een Hollands gezelschap nog even door de Fundamentals-tentoonstelling. Het leidende verhaal kwam er bijna routineus uit, maar werd venijnig toen het over de smart revolution ging. Koolhaas hekelde de overname van de publieke macht over de stad door prominenten op het gebied van smart cities.

De markt is de nieuwe dominante opdrachtgever, maar niet geneigd tot het creatieve. De digitale bobo’s zijn oppervlakkiger en dus verliezen we iets in de architectuur en de stad. In zijn rug de prachtige uitstalling van honderden jaren ambacht en gevoel voor vloeren, kozijnen, deuren, trappen, balkons, muren, toiletten, liftten, façade’s, enzovoorts, als een laatste saluut aan tijden waarin ambacht en architecten nog ‘heersten’. “Het moment van overgang van oude naar de nieuwe, digitale wereld is het begin van noodzakelijke kritiek vanuit de architectuur op die digitale wereld”, dicteerde ‘Rem’.

Het toeval wilde dat ik vorige week in Parijs de tentoonstelling over Frank Gehry zag. U weet wel: die van het Guggenheim in Bilbao. In een fascinerend openingsfilmpje hakt ook deze oude meester er nog even flink op in. Zijn waarschuwing: je laat computers niet ontwerpen!. De sculpturen die daardoor ontstaan kunnen niet tegen de menselijke signaturen op, die emotie en gevoel voor materiaal weerspiegelen. De man van de gevouwde gebouwen gebruikt de inspiratie van Borromini en Bernini om vouwen met een menselijke touch te maken. Geen computerspelletjes.

Al is hij niet vies van de computer, het blijft om de menselijke factor gaan. Als de onomkeerbare overgang van Koolhaas komt zal de nieuwe smart technology brengen wat vroeger ook al zo was: een afwisseling van tijden van grote (digitale) vreugde en menselijke smart. Kies voor de mens. Mens en bit zullen het samen moeten redden.

Fred Schoorl, directeur BNA

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @FredSchoorl

Reageer op dit artikel