artikel

Samen delen

bouwbreed

Samen delen

‘Delen is het nieuwe hebben’ hoor je vaak. De deeleconomie is hot. En dus was ik niet verbaasd dat Tegenlicht het andere gezicht van deze trend uitlichtte. Maar ik geloof juist in de toekomst van woonvormen die draaien om samen delen.

Ontwikkelingen als Airbnb en Uber veroorzaken onrust en ontwrichten de gevestigde orde. De jongere generatie vindt ze echter heel normaal. Eigendom krijgt een andere status, de focus ver- schuift naar gebruik. Belevingen en ervaringen zijn bepalend. We gaan denken vanuit overvloed in plaats van vanuit schaarste, het is weer leuk om te delen.

De gevolgen van deze trend voor de woningmarkt reiken verder dan het toenemen van de vraag naar huren. Het gaat mensen om wonen en leven en een ‘thuis’, niet om het kopen of huren van een huis. Je huis wordt meer een sociale investering in plaats van een stapel stenen waarmee je je status toont. En als je in stenen investeert, doe je dat misschien samen met vrienden. Waarom zou je dan ook geen huis met hen delen?

Ook met onze buren gaan we meer delen: behalve de hogedrukspuit ook diensten als energie en beveiliging. Woonvormen met gezamenlijke voorzieningen, zoals zwembad of tennisbaan, maken het uitoefenen van een hobby mogelijk. Ook samenleven met gelijkgestemden is populair.

Dat we meer gan delen heeft kortom grote impact op hoe we straks wonen. En op hoe we de leefomgeving vormgeven. Dat gaan we ook meer samen doen, en daarvoor is hechte samenwerking broodnodig. Delen draait immers om vertrouwen en transparantie; begrippen die de afgelopen jaren in onze branche belangrijker wrrden. Er is meer respect voor elkaar en elkaars competenties worden gewaardeerd, waardoor we successen samen kunnen vieren. Spreken we af dat deze trend blijft en 1+1=3 de norm wordt?

Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Video: Samen delen in vastgoed 

Reageer op dit artikel