artikel

Mooi

bouwbreed Premium

Mooi

Afgelopen weekend combineerde ik de zwemles van mijn zoontje in Leidschendam met een bezoek aan het winkelcentrum Leidsenhage. Ik merkte als binnenstads- en erfgoeddliefhebber dat ik bij mijn bezoek aan dit functionele en bepaald niet ‘mooie’ winkelcentrum me haast wilde verontschuldigen.

Daar sta je dan een pintransactie te scoren met je motto ‘alle ballen op de binnenstad’. Maar wat was het druk, wat was parkeren makkelijk, wat was het schoon, heel en veilig en wat werd er veel geshopt. Leidsenhage is zeer functioneel. Ik vraag me nu wel af of men daarom bewust heeft gekozen het Leidsenhage in plaats van Leidschenhage te noemen. Dit deed me denken aan het artikel van Van Tellingen, Van Velzen en Rodenburg in SCN, nummer 5 met als titel ‘Wat Nederlandse binnensteden kunnen leren van outletcentra’. Nou, heel veel dus. Daarnaast moest ik met een glimlach terugdenken aan de lezing van Peter Kentie van Eindhoven365, tijdens de dag van stad en regio van Platform31. Hij erkende dat de binnenstad van Eindhoven dan niet zo mooi is, maar er worden tenminste keuzes gemaakt en het centrum staat wel in de top 5 van meest bezochte Nederlandse steden. Het bruist, investeerders weten het centrum te vinden, er zijn veel evenementen en de openbare ruimte biedt veel mogelijkheden voor tijdelijke activiteiten. Laat (historische) steden beseffen dat je er met alleen mooi zijn niet meer komt. Leer van Leidsenhage en Eindhoven.

2015 is het jaar van de ruimte. Voorgaande doet me beseffen dat we in ruimtelijke discussies het minder over ‘mooi’ en meer over ‘functioneel’ moeten hebben. We moeten na het afscheid nemen van het ‘maakbaarheidsdenken’ ook echt af van het ‘mooidenken’. Meest treffend zijn de typeringen over bedrijventerreinen: ze zijn lelijk, het zijn blokkendozen en ze zorgen voor verspilling en verrommeling van het landschap. Dat is vervelend, maar er zit wel even zo 30% van onze werkgelegenheid, er is ruimte om te ondernemen en het is doorgaans functioneel. Het is mooi meegenomen als deze terreinen net als centra ‘mooi’ worden gevonden. In het ruimtelijk debat zal het moeten gaan over het functioneren en beleven van locaties.

Cees-Jan Pen, lector vastgoed Fontys Hogescholen en programmamanager Platform31

Reageer op dit artikel