artikel

Loopt de crisis op zijn eind?

bouwbreed Premium

We schrijven december 2010. Voor de ingenieursbranche was 2010 een matig jaar. De crisis wordt in steeds meer sectoren voelbaar. De krantenkoppen worden steeds verontrustender. Het is duidelijk dat de gevolgen ook in de sectoren waarin de ingenieursbureaus actief zijn niet te verwaarlozen zullen zijn.

Het bestuur van de afdeling mkb besluit het zojuist geformuleerde jaarplan 2011 ter zijde te leggen en zich vol op de mogelijke gevolgen van de crisis te concentreren. Op zaterdag 5 februari 2011 komen de directies van circa 35 bureaus een hele dag in Soesterberg bij elkaar. Een noodsignaal wordt afgegeven.

De signalen worden geanalyseerd op mogelijke effecten op de branche. Deze externe analyse maakte duidelijk, er moet wat gebeuren. Vervolgens aandacht voor de interne analyse. Op basis van gedetailleerde benchmarkgegevens kon elke deelnemer zien op welk aspect men scherper aan de wind zou kunnen varen. Erg nuttig.

Maar elke crisis biedt ook kansen! Hoe die te benutten? Marjet Rutten schetste voor de deelnemers een aantal mogelijke scenario’s voor de bouwsector, en zette aan tot out of the boxdenken. Vervolgens gingen de deelnemers aan de slag om mogelijke strategische koersen te bepalen. Diverse opties passeerden de revue. De verwachting was dat niet elk bedrijf de crisis zou overleven, en dat de toekomst er mogelijk echt anders zou uitzien dan men gewend was. Er zouden binnen de branche flinke verschillen kunnen ontstaan, afhankelijk van de gekozen strategie.

We schrijven december 2014. De laatste conjunctuuranalyses onder onze leden laten steeds grotere verschillen in de ontwikkeling van omzet en resultaat zien. Er zijn bedrijven die nog steeds verder krimpen maar ook bedrijven die bovengemiddeld groeien. Is dit laatste het gevolg van hun strategische keuzes? Ik sluit het zeker niet uit. Maar kan het feit dat meerdere bedrijven consequent groei laten zien ook een signaal zijn dat de crisis op haar laatste benen loopt?

Ik hoop het voor de eerste groep bedrijven van harte maar feliciteer degenen die tijdig de bakens hebben verzet.

Ir. Paul Oortwijn, directeur NLingenieurs

Reageer op dit artikel