artikel

Likmevestje

bouwbreed

Maar liefst zeven jaren waren betaalde hobbyisten in de weer geweest om te achterhalen dat de abstracte zigzaglijn op een Javaanse zoetwatermossel van 500.000 jaar oud geen toevalligheid was, maar het gevolg van een bewuste activiteit van de ‘Homo Erectus’. Dat ‘artefact’ had ruim 100 jaar lang bij Naturalis in een bestoven schuif gelegen zonder dat ooit iemand er naar had omgekeken.

Het nieuws van zo’n onthulling zorgde voor zinderende signaalstoffen in mijn lichaam. In dezelfde stoffige la lagen nog tientallen andere met haaientanden doorboorde mosselen, die eveneens bijdroegen aan het beeld van een primitieve kluiver die behoorlijk slim en handig was. Nou kan ik me bij zo’n ‘Homo Erectus’ van alles voorstellen, maar een tijdsspanne van 500.000 jaar is andere koek. Beleving van tijd, maar ook afstand, zijn zaken die je eigen leven betrekkelijk maken.

Mijn verleden, dat langer is dan mijn vooruitzicht, staat op grote afstand van die toekomst. Hoe zou ik dat tijdsperspectief beleven als ik nu een dwarsliggende puber zou zijn? Mijn geitenwollensokkengeneratie heeft met flowerpowercreativiteit, lang haar en gevaar voor eigen leven in de jaren zestig het fundament gelegd voor een ‘idealistische’ samenleving. Na een halve eeuw kunnen we de balans opmaken wat dat heeft opgeleverd; een verrotte maatschappij met een cultureel niveau van ‘likmevestje’.

De intellectuele progressieve vrijheid blijheid beweging van destijds, heeft bij de hedendaagse jeugd plaatsgemaakt voor een nieuw soort Burke conservatisme. Sixtiesthema’s zoals vrijheid, multiculturaliteit, seksgenot, antigezag, emancipatie en medezeggenschap, hebben plaats gemaakt voor kwesties omtrent identiteit, veiligheid, nationalisme, zingeving, onstoffelijkheid en werkgarantie. Als kalende babyboom puber, die zelf ook nog ooit met bloemen in zijn haardos heeft rondgelopen, besef ik dat vijftig jaar leven in geen verhouding staat tot een half miljoen jaar mossel. Wat ik óók besef is dat mijn generatie verplicht is de onder water staande ik-generatie met hun toekomst een handje te helpen, op welke wijze dan ook.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel