artikel

Kwaliteit

bouwbreed

Kwaliteit

Al jaren wordt er over gesproken, maar nog steeds is het wachten op een goede Wet kwaliteitsborging in de bouw. Er ligt een ontwerp en je zou dus mogen zeggen dat dit ontwerp maar snel ingevoerd moet worden. Iedereen die ertoe doet, heeft er immers over mee kunnen praten, behalve de consumenten dan.

Dat is echter iets te gemakkelijk. Want hoewel de consumenten niet meegedaan hebben, is het ontwerp behoorlijk doorgeschoten in de bescherming van diezelfde consumenten. Zo mogen zij 5 procent van de koopsom bij nieuwbouw inhouden gedurende 15 maanden, waar dat vroeger 3 maanden mocht. En de verantwoordelijkheid voor gebreken wordt bijna ongelimiteerd.

Terecht dat de bouw daarop heeft gewezen en ook hoogleraar bouwrecht Monika Chao. Ook op andere punten zitten er nog wat weeffoutjes in het wetsontwerp die door simpele tekstaanpassingen zo op te lossen zijn.

In dit verband wijst Chao er terecht op dat de wijze waarop de bouw garanties heeft geregeld waaronder zo’n 85 procent van de woningbouw valt, de consumenten al uitstekende bescherming biedt, niet alleen voor technische mankementen, maar net zo goed voor faillissementen.

Natuurlijk moet wetgeving kwaliteit hebben. En natuurlijk moet wetgeving evenwichtig zijn in de verdeling van verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid. Daarom is het goed dat woensdag op het grote congres over kwaliteitsborging al erkend werd dat het wat ver zou gaan om de bouwer aansprakelijk te maken voor fouten in het ontwerp.

Willen we echter een perfecte wet hebben, dan zijn we nog jaren bezig. Laten we daarom nu eens beginnen met de uitvoering met een ruime overgangstermijn waarin de kinderziektes eruit gehaald kunnen worden. Ook moet er oog zijn voor de economische consequenties van het wetsvoorstel. Maar dat er iets moet veranderen, dat weet iedereen al jaren en is nog steeds meer dan gewenst.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel