artikel

Kerststal

bouwbreed Premium

Het moet fijn zijn om als burgemeesters met elkaar en met een ezel en een kameel in een kerststal te gaan (staan) rondhangen. Een beetje een slap antwoord op serious request, maar verder niets dan lof. Het is echt top om zo te proberen de kloof te dichten. Tussen burger, ezel, kameel en bestuurder. Juist ook in de Kersttijd, wanneer we zo’n behoefte hebben aan licht(jes).

Word ik nou zo’n mopperaar of weten bestuurders gewoon niet meer waarmee ze hun dag moeten doorbrengen. Mooie uitdrukking overigens, niet meer weten waarmee je je dag moet doorbrengen. Lijkt me overigens een legitieme reden voor een zelfgekozen einde. Maar tja, eerst nog even de stal in, zullen we maar zeggen. Voor mij is een burgemeester een man/vrouw van de straat, die gemakkelijk met zijn volk uit de voeten kan, maar wel gezaghebbend is en dus ook streng kan zijn. Of normerend kan optreden.

Daar past niet bij dat je in groene laarzen probeert om de ezelstront heen te lopen of voor de lol met een paar bergschoenen aan een kameel beklautert. Waarom heeft iedereen, zelfs een burgemeester, zo’n geweldige drang om leuk gevonden te worden door mee te doen? Ontbreekt het de bestuurder aan eigen identiteit en eigen kracht? Want Eberhart van der Laan of Jozias van Aartsen ziet u toch niet in zo’n kerststalletje rondscharrelen. Die hebben wel wat beters te doen. Of moeten we gewoon mild zijn en zeggen: jongens, het is eind van het jaar. Jullie hebben weer een politiek jaar overleefd. Je mag nu eindelijk een paar dagen doen wat je het allerleukste vindt.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix, Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel