artikel

Is all-electric DE oplossing?

bouwbreed Premium

Een dubbelzinnige vraag. We zien een all-electric-concept als basis voor bijna alle energieneutrale en nul-op-de-meter-gebouwen. Maar is het in alle opzichten dé ideale oplossing? Daarbij de betekenis van DE: Duurzame Energie.

Is een all-electric-concept een duurzame oplossing? Het is een onderwerp dat om meer nuance vraagt dan de ruimte van een column biedt. Toch een poging, met als doel u aan het denken te zetten en uw eigen vragen en opmerkingen te laten formuleren.

De all-electric-concepten voor de woningbouw zijn bijna zonder uitzondering gebaseerd op een goede schil in combinatie met warmte-opwekking voor verwarming en tapwater met een elektrische warmtepomp. De benodigde energie wordt gecompenseerd door het equivalent van de energievraag op te wekken met pv-cellen. Elektrische vraag gecompenseerd met elektrische opwekking; die cirkel lijkt rond. Wat vaak vergeten wordt, is de ongelijktijdigheid van vraag en aanbod. Opwekking overdag en in de zomer, de vraag naar energie concentreert zich in de winter en de avond. We ‘salderen’. Dat wil zeggen dat we ons elektriciteitsnet benutten als een gratis accu. Dat is probleem één.

Dan het tweede: de opwekking bij energievraag gebeurt nog grotendeels ‘grijs’; fossiel dus. En tegen tamelijk bedenkelijke rendementen ten gevolge van opwekkings- en distributieverliezen. Allerminst duurzaam dus.

De oplossing? Werken aan beide bezwaren. De zelf opgewekte stroom achter de meter houden en niet terugleveren is een eerste stap. Ik verwacht dat we steeds vaker ‘woning-accu’s’ gaan zien of de auto ermee gaan opladen. Maar ook opslag in een ander medium is denkbaar, via bijvoorbeeld power-to-gas. Daarnaast moet de energiemix van het net drastisch veranderen.

All-electric duurzaam? Slechts onder die voorwaarden. Als het geregeld is, kunnen we wat mij betreft ook praten over elektrische (weerstand)verwarming. Niet eerder. Tot die tijd blijft vraagbeperking de boodschap.

Harm Valk, senior adviseur Nieman Raadgevende Adviseurs

Reageer op dit artikel