artikel

Eerst goed, dan koop

bouwbreed

Heeft u zich ook weleens afgevraagd waarom mooie dingen niet betaalbaar mogen zijn? Terwijl het toch zou kunnen? De kostprijs voor een designbroek is exact hetzelfde als die van een prijsstunter. Maar de designbroek is duurder, omdat ze voor dat geld verkocht kan worden. En omdat meer dan de helft van de verkoopprijs opgaat aan verkoop- en marketingkosten. Je zou kunnen zeggen: aan voor het gebruik irrelevante kosten. Bij woningbouw is dat niet anders.

Behalve dat die ‘overbodige overlast’ nu substantieel wordt teruggebracht. Door matiging van alle partijen, betere processen, slimmere spullen, inzichten in integraal werken. Maar de discussie over kwaliteit blijft nu achter.

De grote angst voor kosten is begrijpelijk, want nog niet zo lang geleden was het: weg oude meuk, sterarchitect invliegen en hup: bouwen – al kost de woning ons twee ton. Of onder druk van renovatiefetisjisten de verouderde huurwoning behouden voor bedragen waar je twee nieuwe van kon bouwen. De reflex: ‘vernietiging van maatschappelijk kapitaal moet afgelopen zijn!’ Dus praten wij over ‘goedkoop, het verdienmodel, de businesscase’ en niet over ‘betaalbaar, duurzaam, mooi, bijzonder’.

Als wij iets willen bereiken moeten wij ook voor het laatste die lat weer hoog leggen. Eerst goed, dan koop.

Wees gerust, je bent niet alleen in Nederland. Wij kregen laatst in Duitsland een opdracht niet. Ons ontwerp voorzag in een bakstenen gevel, mooi ingepast in de historische omgeving, onderhoudsarm en ook nog aantoonbaar passend binnen het opgegeven budget. Maar ons ontwerp was ‘te mooi voor de doelgroep’. “Wij gaan hier toch geen onvrede kweken door mensen met een laag inkomen een mooi huis te gunnen?” Mag vooruitgang dan niet bij mensen terecht komen die het minder breed hebben?

Reimar von Meding, directielid-architect partner van KAW en founding partner van Reimarkt 

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter naar @ReimarvonMeding

Reageer op dit artikel