artikel

Blog: Witter met houtpulp

bouwbreed

De bouwers van de Sagrada in Ice wapenen het ijs met zaagsel. Maar ze experimenteren dit keer ook met houtpulp. Dat moet een witter eindresultaat geven.

“Als producent van papier, houtproducten en biomaterialen produceren we bij Stora Enso nogal wat zaagsel per jaar. En aangezien dat een grondstof is voor het gewapende ijs (Pykrete), vinden we het leuk om ook dit jaar weer de Eindhovense ijsbouwers te sponsoren. De ijskoepel vorig jaar, met een diameter van 30 meter, zagen we als een aardige vingeroefening; Met de Sagrada Familia dit jaar komt het er echt op aan.


Foto: TU/e, Bart van Overbeeke 


Vanuit onze fabriek in Uimaharju, niet ver van Juuka gelegen in het Oosten van Finland zullen we een aantal containers leveren met zaagsel. Dat wordt in ongeveer 10 gewichtsprocent toegevoegd aan het water dat de vrijwilligers op de ballonnen spuiten en onmiddellijk bevriest tot pykrete. Dat is zo’n drie keer sterker dan gewoon ijs en vele malen taaier.

Nieuw is dat we ten opzichte van vorig jaar ook een container leveren met cellulosepulp. Toegevoegd aan ijs levert dat volgens lab-proeven een sterkte op die nog weer 10 tot 20% hoger ligt dan pykrete. Het mengsel plakt ook beter, waardoor je het beter kunt modelleren. Maar het belangrijkste is voor de bouwers misschien wel dat het een witter eindproduct oplevert. De koepel vorig jaar was door al het zaagsel een beetje een bruin geval geworden. Daardoor had je wat minder het gevoel dat er een reusachtige ijsconstructie stond. Het stond wat verder af van de traditionele iglo, dan gehoopt.

Foto: TU/e, Bart van Overbeeke

Maar het is allemaal nog afwachten hoe het uitpakt. De pulp is een brinta-achtig materiaal dat bij de pompen moet worden bijgemengd. De verwerkbaarheid zal zich in de praktijk moeten bewijzen. IJsconstructies bouwen is voor Stora Enso nou eenmaal ook geen kernactiviteit.”

Harri Snellman,

technical manager Stora Enso

Lees de andere afleveringen van de gastbloggers over de IJssagrada hier:

Ankers voor Sagrada in Ice


Ballonnen maken

Bouwen met pykrete, rekenen met ijs

Kijk voor meer foto’s van de bouw op de Flickr-stream van fotograaf Bart van Overbeeke. 

Reageer op dit artikel