artikel

Blog: Over bananen en democratie

bouwbreed

Blog: Over bananen en democratie

Wie had dat ooit gedacht. Rutte in de rol van de geliefde Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die zoals bekend zich niets aantrekt van democratie. Die stijl heeft Rutte nu vrijwel gekopieerd op het executeren van dissidenten na.

Wat een feest is aan onze neus voorbij gegaan. Bijna was het kabinet gevallen over een Zorgwet die alle macht aan de grote verzekeraars geeft. Gelukkig zijn er zelfs bij de PvdA nog senatoren die dit te gortig vonden

De wet van Edith Schippers is daarnaast nog eens een voorbeeld van de inconsistentie van de Nederlandse politiek. Waar Stef Blok er alles aan doet om de consument meer macht te geven, beperkt onze Edith die juist. Dat zou haar een slordig miljardje schelen. Kennelijk mag je daarvoor de democratie dan opzij zetten.

Want in plaats van haar verlies nemen en vrolijk doorgaan, zoekt ze Rutte Jong-un op die moet zorgen dat het allemaal toch in goede banen komt. Daar zie je dan al de eerste staatsrechtelijke noviteit ontstaan. De senatoren van de PvdA hadden zich moeten gedragen als mak stemvee. Nou, dat moet je tegen Adri Duivesteijn zeggen. Dan gaat de kont pas goed tegen de krib.

Daar valt nog overheen te stappen, omdat beloofd wordt in een nieuwe wetsvoorstel de balance of power in de zorg te wijzigen ten gunste van de consument. Maar daar komt noviteit nummer 2 aan De dissidente PvdA-senatoren moeten beloven daar dan wel voor te stemmen. Terecht weigeren ze dat. Je gaat toch geen carte blanche geven.

Daar komt dan noviteit nummer 3 aan, de grofste van allemaal die niet alleen staatsrechtelijk niet kan,maar zelfs strafbaar is. De oplossing van onze Nederlandse geliefde leider Kim Mark is dan om alles maar te regelen bij algemene maatregel van bestuur, zeg maar semi-wetgeving die niet door beide Kamers der Staten-Generaal hoeft. Daar willen de gedoogpartijen echter niet aan. En terecht. Alexander Pechtold noemde het een dreigement. Dat is een eufemisme voor chantage, hetgeen  strafbaar is. Benieuwd wanneer het Openbaar Ministerie hier achteraan gaat.

Maar voor het volk is het wel het ergste dat hiermee de democratie verkwanseld wordt voor macht. Een wet die tot twee keer toe wordt weggestemd, dan maar via een AmvB regelen, is iets waar een bananenrepubliek trots op kan zijn, maar die in een beschaafde democratie zou moeten leiden tot een revolutie.

Zo ver zal het wel niet komen. In de politiek is het meestal zo dat na een dergelijke crisis, het kabinet alsnog binnen korte tijd opstapt, gestruikeld over een bananenschil. Het is te hopen dat het stemvee zich dan nog herinnert dat Mark Jong-un de democratie om zeep heeft willen helpen om te voorkomen dat Edith zou weglopen.

Ferry Heijbrock

Journalist Cobouw

 

Reageer op dit artikel