artikel

Blog: oud papier inzamelen voor kolommen

bouwbreed

De bewoners van Juuka zamelen oud papier in voor de Eindhovense ijsbouwers. Niet om geld bij elkaar te krijgen, maar omdat het materiaal een soort verloren bekisting vormt voor de kolommen.

“Net als bij het origineel hebben de kolommen van het schip van de Sagrada in ice een boomstructuur. Naar boven toe waaieren ze uit in verschillende takken. In Juuka kunnen we die pas gaan bouwen als de torens al zo’n beetje klaar zijn. Tussen de torens spannen we draden, waar we touwen aan hangen die in Nederland al op kunstige wijze zijn verknoopt, tot de boomstructuur.

 

Water vernevelen en laten bevriezen op die touwen schiet echter niet op. Op die manier ben je weken bezig voor je een kolom van 30 tot 60 centimeter dikte hebt, zoals wij nodig hebben. Daarom hebben we besloten de afzonderlijke strengen van de kabels uit elkaar te houden met kartonnen ringen. Finland is een papier- en kartonland, dus we hebben bij een plaatselijke fabrikant kartonnen kokers geregeld die we tot cilinders verzagen en tussen de strengen klemmen.

 

De ruimte die zo ontstaat willen we opvullen met oude kranten. We vernevelen het water op de kranten en bouwen zo veel sneller dikte op. Daarom hebben we de bevolking van Juuka opgeroepen hun oude kranten te bewaren voor ons.

Hoe het precies gaat uitpakken is ook nu weer afwachten. Dat hangt sterk van de omstandigheden af en de temperatuur. Als je de kranten te snel doordrenkt en niet dicht genoeg oppropt, vallen ze misschien als natte dweilen naar beneden voor ze bevroren zijn. Het optimum moet je ter plekke zoeken. Vorig jaar was het uitzonderlijk warm en schommelde de temperatuur in Juuka vrij lang rond het vriespunt. Maar de temperatuur kan ook zomaar ineens richting de -20 of -30 graden schieten. Dan bevriest het water zodra het de slang verlaat. Daar moet je met je werkwijze direct op inspelen. Het is het verschil tussen betonmortel waar je nog voldoende tijd hebt om trilnaalden in te steken om te verdichten en mortel die door speciale toevoegingen onmiddellijk uithardt.

De constructie met de ringen heb ik samen met de studenten en soms ook thuis met hulp van familieleden uitgeprobeerd. Oude rollen ducttape fungeerden als afstandhouders. Dat de kolommen niet massief worden, is geen punt. Dat zijn kolommen van gewone bouwwerken ook vaak niet. We hebben er bovendien rekening mee gehouden bij de constructieve berekeningen.“

 

Arno Pronk, docent TU Eindhoven, projectleider Sagrada in Ice

Lees de andere afleveringen van de gastbloggers over de IJssagrada hier:

Witter met houtpulp 

Ankers voor Sagrada in Ice

Ballonnen maken  

Bouwen met pykrete, rekenen met ijs 

De catering is ook belangrijk

Bekijk hier de bouwfoto’s van Bart van Overbeeke: Flickr Structuralice

Reageer op dit artikel