artikel

Blog: Het renovatieconcept van Ikea

bouwbreed

Blog: Het renovatieconcept van Ikea

Hoe lang zou het nog duren voordat Ikea met een renovatieconcept komt? De Zweedse meubelgigant verkoopt al zonnepanelen, kwam met een zelfbouwhuis voor vluchtelingen en werkt in verschillende landen aan een woonwijk. What’s next?

“Het wordt een beetje zoals Ikea.” Ik heb het al menig bouwer horen zeggen. Nee, stenenstapelen dat doen we niet meer. We prefabriseren en monteren op locatie. Legoliseren, met de auto-industrie als voorbeeld.

We zijn goed bezig, maar het kan allemaal nog veel beter en goedkoper, hoor ik dan. Over een paar jaar zijn de nieuwbouw- en renovatieconcepten gefinetuned en kunnen ze grootschalig worden uitgerold. Eerst zijn de corporaties aan de beurt, vervolgens de particuliere woningbezitters. Dan worden de investeringen terugverdiend.

Wat nou als een partij die de consumentenmarkt als geen ander kent daar een stokje voor steekt? De koning van de prefab bijvoorbeeld? Zonnepanelen verkopen ze al. Is het moeilijk voor te stellen dat de blauw-gele reus de iQwoning, Huisvanu, Built4U, HeijmansOne, PlusRenoveren of een van die andere nieuwbouw- of renovatieconcepten (pdf-alarm) adopteert en er een eigen logo op plakt? En is het erg als dat gebeurt?

 

Of gaat Hema naast de notarisservice ook nieuwbouwwoningen, renovaties, warmtepompen en HR++ glas aanbieden? Wehkamp misschien? Google? Amazon? Kruitvat? Bol.com? Gamma? Hornbach? Albert Heijn?

Of zal een woning of renovatie daarvan voor deze partijen altijd een stap te ver blijven?

 

 

 

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

 

Reageer op dit artikel