artikel

Blog: Het jaar van de hogere marges

bouwbreed

Een aantrekkende economie en tekenen van herstel in de bouw? Ten dele waar. Maar er valt in 2015 nog een wereld te winnen.

Op onderdelen waren in 2014 onmiskenbaar positieve tendensen waar te nemen. Maar helaas hebben veel bedrijven hiervan nog bitter weinig gemerkt. Het herstel is broos. Veel ondernemers balanceren nog altijd op een dun koordje.

Ik hoop van harte dat er in 2015 een radicale omslag komt. Op zeker één punt hebben bedrijven dit zelf in de hand: ze kunnen stoppen met prijsduiken. Ik vind: ze móéten hiermee stoppen. Houd op met elkaar de tent uitvechten tegen die absurd lage marges.

Lage marges leiden misschien tot tevreden opdrachtgevers, maar voor de opdrachtnemer blijft er onder aan de streep uiteindelijk te weinig over. Tegelijkertijd zijn ook onderaannemers de dupe. Zij worden – noodgedwongen – meer en meer onder druk gezet om met nóg minder genoegen te nemen.

Dit kan zo niet doorgaan, in die mallemolen van het tegen elkaar opbieden, maar dan in neerwaartse zin.

Dit najaar werd ik getroffen door een interview met Hans Smits, bestuursvoorzitter van de Janssen de Jong Groep, in ons jaarlijkse Cobouw50-magazine. Smits riep op tot een open debat om de negatieve spiraal van het prijsduiken te doorbreken. De kwaliteit en klantgerichtheid moeten omhoog, bouwers moeten trots zijn op wat ze doen, en: overheidsopdrachtgevers moeten fatsoenlijk gaan betalen, betoogde Smits onder meer.

Ik vond de uitspraken van Hans Smits even treffend als inspirerend. Maar sindsdien is het stil gebleven. Wie pakt de handschoen op? Het is toch in ieders belang dat de negatieve spiraal wordt doorbroken. Zodat 2015 het jaar wordt van de hogere marges, en daarmee van een gezondere sector.

Boudewijn Warbroek, hoofdredacteur a.i. Cobouw

Reageren op deze blog? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @BWarbroek 

Reageer op dit artikel