artikel

Blog: Ballonnen maken voor Sagrada in Ice

bouwbreed

De 5 torens van de Sagrada Familia in Ice worden gemaakt door water en houtvezel te spuiten op 5 enorme ballonnen. Deze week hebben studenten van de TU Eindhoven de ballonnen gemaakt bij Polyned in Steenwijk met doek van het Finse Scantarp.

Ilkka Rovamaa, Sales Director van Scantarp in Kuoppio Finland, vertelt in deze blog over het vervaardigen van de ballonnen. Scantarp is gespecialiseerd in het coaten van doeken voor allerlei toepassingen, zoals vrachtwagenzeilen, circustenten en opblaasbare boten. Het is een kleine onderneming die het moet hebben van hoogwaardige producten toegespitst op de specifieke wensen van de klant. Scantarp werd benaderd door Edwin Molenaar van Poly-Ned (gespecialiseerd in bouwkundige membraanconstructies) en de TU Eindhoven om mee te werken aan het vervaardigen van de ballonnen voor de Sagrada Familia in Ice.

“Ik heb mijn MBA bij Nijerode gedaan in Breukelen en doe veel zaken in Midden- en West-Europa. Vanwege dit leuke project met een Fins-Nederlandse relatie hebben wij het doek beschikbaar gesteld voor de ballonnen. Het doek komt uit onze fabriek in Finland en bestaat uit pvc-gecoat polyester. De coatings van Scantarp zijn bestand tegen extra lage temperaturen tot -50˚C en zijn beter luchtdicht dan vergelijkbare membranen die zijn gecoat met pvc. De doeken zijn 2,05 meter breed en zijn op rollen van 50 meter lengte naar Nederland vervoerd. In totaal wordt er door de studenten van de TU Eindhoven in 1 week tijd 4000 m2 doek verwerkt”, aldus Rovamaa.

 

Ilkka Rovamaa met model van opblaasbare toren.

 

Ilkka in overleg met de studenten.

Edwin Molenaar van Poly-Ned is eveneens betrokken bij het maken van de Sagrada Familia in Ice en dat is niet de eerste keer. “Ik ben o.a. verantwoordelijk voor de opblaasbare hallen die veel worden gebruikt voor de seizoensoverkapping van bijvoorbeeld tennisbanen. Mijn vader zat in de bloembollenhandel en handelde vroeger veel met Scandinavië waardoor ik daar al op jonge leeftijd regelmatig ben geweest. Vorig jaar hebben wij ook geholpen bij de realisatie van de 30-meter ijskoepel (Pykrete Dome). Dit jaar wilden we natuurlijk ook weer mee doen. De banen doek van 2,05 meter breed worden bij ons door de studenten aan elkaar gelast, zodat er een groot veld ontstaat. Daarna wordt het patroon uitgetekend en uitgeknipt. De twee helften worden voorzien van inblaasopeningen voor de luchtpomp en lussen voor de ankers die de ballonnen op hun plek moeten houden. Daarna worden de twee helften aan elkaar gelast. Voordat de ballonnen naar Finland gaan, worden ze bij wijze van test een keer opgeblazen. De studenten hebben zelf de vorm bepaald en voeren alles uit onder onze begeleiding.”

 

Studenten maken ballonnen bij Polyned in Steenwijk.

 

Edwin Molenaar bij de productie van de ballonnen.

Meer info over de bouw van de Sagrada Familia van vezelversterkt ijs vind je hier.

Lees hier de overige blogs over de Sagrada in Ice: Bouwen met pykrete, rekenen met ijs en Sagrada in Ice

Reageer op dit artikel