artikel

Blog: Ankers voor Sagrada in Ice

bouwbreed

Na de recordkoepel van vorige winter probeert de TU Eindhoven deze winter een model (1 op 5) van de Sagrada Familia te bouwen uit ijs. De ankers in het Finse Juuka zitten al in de grond.

Vorig jaar waren we ook al van de partij. Het meebouwen aan de grootste ijskoepel met een doorsnede van 30 meter en wat paviljoens smaakte absoluut naar meer. Daarom besloten we van het vervolg, de Sagrada in Ice ons afstudeerproject te maken. Vorige week waren we al in Juuka om de klapankers aan te brengen. Die zijn geleverd door JLD international, een Nederlands bedrijf dat veel actief is in Nederland. Niet verwonderlijk want Finland heeft zo mogelijk nog meer water dan Nederland en de grondwaterstand is er ook hoog.

 

Jos Karsten Directeur bij JLD international met een klapanker die bij de bouw van de Sagrada in Ice gebruikt wordt.

De eerste dag zijn we de ankerpunten gaan uitzetten op het terrein. Dat was vooraf geprepareerd door de gemeente Juuka. Het is opgehoogd en draagkrachtiger gemaakt. Om het terrein uit te vlakken is een toplaag van grind aangebracht.

Na het slaan van de piketpaaltjes moesten we de gaten gaan boren voor de ankers. Maar door de harde ondergrond ging dat aanvankelijk nogal langzaam. De boren gingen kapot, waardoor we niet in één dag alle anker de grond in kregen, zoals de bedoeling was gepland. Gelukkig ging het een dag later een stuk voorspoediger. De boren waren gemaakt en binnen twee uur zaten de ankers in de grond. De dag van vertrek hebben we ook nog ankers voor het aftuigen geplaatst. Die staan aan de rand van het bouwterrein, waar de grond niet extra geprepareerd was. In het homogene zandpakket kwamen de ankers een stuk gemakkelijker op hun plek.

 

Jordy met Anker.

De rest van de tijd hebben we gebruikt om het hele project nog een keer door te spreken met de gemeente Juuka, om zo niet voor extra verrassingen te komen staan in januari. In Finland hebben ze er in ieder geval heel veel zin in, net zoals wij. We kunnen niet wachten om te beginnen met bouwen!

 

Teun en Jordy op bouwterrein met in het midden Seppo (een locale aannemer).

 

Teun Verberne en Jordy Kern, TU Eindhoven

Meer info over de bouw van de Sagrada Familia van vezelversterkt ijs vind je hier

 

Lees hier de overige blogs over de bouw van de Sagrada in Ice:

Ballonnen maken voor Sagrada in Ice

Bouwen met pykrete, rekenen met ijs

Sagrada in Ice

Reageer op dit artikel