artikel

Zakkenwasser

bouwbreed Premium

Kijk, met zo’n kop leest natuurlijk iedereen deze column. Wie zou hij voor zakkenwasser uitmaken? Laten we eerst vaststellen wat een zakkenwasser is, voordat we er een aanwijzen.

In den beginne was het een eerbaar beroep. Het wassen van met name juten zakken, als ik het goed begrijp. Prettig voor de vers geoogste aardappelen om er ’s winters iets warmer bij te zitten met elkaar. Al gauw bleek dat een beroep waar niet van die enorme competenties voor nodig waren, zodat vooral slomen of onnozelaars dit werk gingen doen. Zo werd zakkenwasser gaandeweg een scheldwoord. De Van Dale schrijft: “hé zakkenwasser, kun je niet uitkijken”. En “dan heb je ook van die zakkenwassers die na drie weken nog niet weten hoe laat ze op appel moeten verschijnen”.

Als je voor zakkenwasser wordt uitgemaakt, dan ben je dus een stommeling of een sukkel. Het kan ook nog een tikje grover, want, tja, edele delen… Dus spreekt de Van Dale ook over lulhannes, klootzak en zeikerd. Maar die uitleg wil ik er niet aangeven. Het gaat mij om stommeling/sukkel. De site ‘Woorden Nederlandse taal’, spreekt over een sullig persoon die alles fout doet. Nou, die bedoel ik. En stel nou eens voor dat die persoon ook nog eens formele bevoegdheden heeft, bijvoorbeeld als verantwoordelijke voor iets in een organisatie. Dan ontstaat een giftige cocktail. Een sullig persoon met een klein beetje macht, die alles fout doet. Dat is voor mij de stereotiepe zakkenwasser.

U ziet ze voor u. Maar wie er het pejoratief zakkenwasser verdient, dat weet u, beste lezer, zelf dondersgoed.

Ik stel voor het woord weer eens wat vaker te gebruiken. Dit jaar nog. Wie weet helpt het…

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel